Μοναδική ανακάλυψη: Βρέθηκε χαμένο πλοίο του 17ου αιώνα στη Σουηδία

Array

Εδώ και χρόνια, οι αρχαιολόγοι του μουσείου Vrak-Museum of Wrecks συνεργάζονται με το ναυτικό για να διεξάγουν έρευνες στο Vaxholm, ένα νησί ανοικτά της Στοκχόλμης. Τον Δεκέμβριο του 2021, ένα σημαντικών διαστάσεων ναυάγιο ανακαλύφθηκε εκεί.

Τμήματα των πλευρών του πλοίου είχαν πέσει στον βυθό της θάλασσας, αλλά το κύτος του πλοίου διατηρούνταν κατά τα άλλα μέχρι το κατώτερο κατάστρωμα των πυροβόλων. Οι πεσμένες πλευρές είχαν φινιστρίνια σε δύο διαφορετικά επίπεδα, ένδειξη πολεμικού πλοίου με δύο καταστρώματα πυροβόλων.

Αυτό που δεν ήξεραν τότε, ήταν ότι είχαν μόλις ανακαλύψει το Άπλετ, αδελφό πλοίο του πολεμικού Βάσα (σουηδικά: Vasa), το οποίο είχε βυθιστεί στο παρθενικό του ταξίδι τον 17ο αιώνα, όπως ανακοίνωσε το Σουηδικό Μουσείο Ναυαγίων.

Το Άπλετ (σουηδικά: Äpplet), που καθελκύστηκε το 1629, κατασκευάστηκε από τον ίδιο ναυπηγό με το περίφημο 69 μέτρων Vasa το οποίο μετέφερε 64 κανόνια όταν βυθίστηκε έξω από το λιμάνι της Στοκχόλμης.


«Οι παλμοί μας ανέβηκαν όταν είδαμε πόσο έμοιαζε με το Vasa», δήλωσε ο Τζίμ Χάνσον (Jim Hansson), θαλάσσιος αρχαιολόγος στο μουσείο. «Τόσο η κατασκευή όσο και οι ισχυρές διαστάσεις φάνηκαν πολύ οικείες. Η ελπίδα να βρούμε ένα από τα αδελφά πλοία του Vasa γεννήθηκε μέσα μας».

Την άνοιξη του 2022 διεξήχθη μια δεύτερη πιο ενδελεχής έρευνα. Κατά τη διάρκεια αυτών των καταδύσεων, βρέθηκαν λεπτομέρειες του πλοίου που μέχρι τώρα είχαν παρατηρηθεί μόνο στο Vasa, και έγιναν διάφορα δείγματα και αναλύσεις. Προέκυψε ότι η βελανιδιά για την ξυλεία του πλοίου υλοτομήθηκε το 1627 στο Mälardalen – στο ίδιο μέρος με την ξυλεία του Vasa λίγα χρόνια νωρίτερα.

«Οι διαστάσεις, οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες, τα δείγματα ξύλου και το αρχειακό υλικό έδειχναν όλα προς την ίδια κατεύθυνση – ήταν εκπληκτικό, είχαμε βρει το αδελφό πλοίο του Vasa, το Äpplet», λέει ο Patrik Höglund, ένας άλλος θαλάσσιος αρχαιολόγος στο μουσείο.

Το Vasa, που άνηκε στα πολεμικά πλοία του Βασιλικού Στόλου της Σουηδίας και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη δυναστεία, είναι το μόνο πλοίο του 17ου αιώνα που διατηρείται μέχρι και σήμερα σε άριστη κατάσταση. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Σουηδίας και χιλιάδες επισκέπτες το θαυμάζουν στο Μουσείο Βάσα στη Στοκχόλμη.

Νέα γνώση και ιστορία

Η ανακάλυψη του Äpplet παρέχει σημαντικές νέες γνώσεις. «Με το Äpplet, μπορούμε να προσθέσουμε άλλο ένα βασικό κομμάτι του παζλ στην ανάπτυξη της σουηδικής ναυπηγικής βιομηχανίας», λέει ο Hansson. «Και μόνο τώρα μπορούμε πραγματικά να μελετήσουμε τις διαφορές στις κατασκευές των Vasa και Äpplet». Και συνεχίζει: «Το εύρημα είναι επίσης πολύτιμο για όσους θέλουν να ανακαλύψουν ένα νέο κομμάτι συναρπαστικής ιστορίας μέσα από το παλιό πλοίο. Το Äpplet είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γι’ αυτό οργανώνουμε μια διάλεξη στο μουσείο όπου θα πούμε στους επισκέπτες περισσότερα για το Äpplet».

Παράλληλα, o Höglund αναφέρει πως: «Αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς εξελίχθηκαν τα μεγάλα πολεμικά πλοία από το ασταθές Vasa σε αξιόπλοα μεγαθήρια που μπορούσαν να ελέγχουν τη Βαλτική Θάλασσα – ένας αποφασιστικός παράγοντας για την ανάδειξη της Σουηδίας σε μεγάλη δύναμη το 1600».

Έρευνες εν εξελίξει

Οι αρχαιολόγοι του μουσείου ερευνούν ναυάγια πολεμικών πλοίων σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος των ακτών της Σουηδίας. Υπάρχει απαγόρευση κατάδυσης στην περιοχή όπου βρίσκεται το ναυάγιο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Vrak-Museum of Wrecks, AFP

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τσέλιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος