Μολδαβία: Επιθυμία της χώρας η ένταξη της στην Ε.Ε το “συντομότερο δυνατό”

Η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου , δήλωσε σε συνέντευξη της στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προσβλέπει «το συντομότερο δυνατό» να ενταχθεί η χώρα της  στην Ε.Ε και ελπίζει σε μια απάντηση «τους επόμενους μήνες» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Διατύπωσε μάλιστα την άποψη ότι «πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να σώσουμε τη δημοκρατία μας αν δεν είμαστε μέλος της ΕΕ».

Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή μιας ευρωπαϊκής συνόδου στο Κισινάου η κα Σάντου επισήμανε ότι « η Ρωσία θα εξακολουθήσει να αποτελεί μεγάλη πηγή αστάθειας τα επόμενα χρ;oνια και πρέπει να προστατευθούμε».

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης που ολοκληρώθηκε την Τρίτη στην Ισλανδία.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,6 εκατ. κατοίκων φιλοξενεί την 1η Ιουνίου την πρώτη μεγάλη της σύνοδο, στην οποία θα συμμετάσχουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) και οι ισχυρότερες χώρες της ηπείρου.

Η Μολβαδή πρόεδρος, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2020, ζήτησε επίσης να πραγματοποιηθεί την Κυριακή μεγάλη διαδήλωση υπέρ της ΕΕ προκειμένου οι κάτοικοι της χώρας να επιδείξουν τη στήριξή τους στην ένταξη της Μολδαβίας στο μπλοκ.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μάς έκανε να δούμε τα πράγματα σε μαύρο – άσπρο: βλέπουμε πολύ ξεκάθαρα τώρα τι σημαίνει ελεύθερος κόσμος και τι σημαίνει αυταρχικός κόσμος», τόνισε η Σάντου.

Η ένταξη της Μολδαβίας, που συνορεύει με τη Ρουμανία, θα ήταν πιο εύκολη λόγω του μεγέθους της, αν και παραμένουν πολλά εμπόδια, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει τουλάχιστον ως τη δεκαετία του 2030.

Εκτός από την εύθραυστη οικονομική της κατάσταση και τα χρόνια προβλήματα διαφθοράς, η Μολδαβία πρέπει να βρει μια λύση για την αποσχισθείσα επαρχία Υπερδνειστερία, μια φιλορωσική περιοχή με 300.000 κατοίκους στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Έχουμε ακόμη πράγματα να κάνουμε, αλλά εργαζόμαστε πολύ σκληρά και αυτός είναι πλέον ο βασικός μας στόχος», επέμεινε η Σάντου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος