Moderna: Ξεκινούν οι δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιο HIV

Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους του εμβολίου κατά του AIDS, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία πληροφοριών RNA, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna και ο διεθνής ερευνητικός οργανισμός για το AIDS «AIDS Vaccine». Αυτά τα τεστ, αναφέρει η Beta, θα διεξαχθούν σε πρώτη φάση στην Αμερική σε 56 ενήλικες με καλή υγεία και οροαρνητικό.

Αν και η έρευνα συνεχίζεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να φτιάξουν εμβόλιο κατά του AIDS, μιας ασθένειας που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Ωστόσο, η πρόσφατη επιτυχία της τεχνολογίας RNA, η οποία επέτρεψε την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε χρόνο ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου Moderna, δίνει νέες ελπίδες. Ο στόχος του ελεγμένου εμβολίου είναι να διεγείρει την παραγωγή ενός συγκεκριμένου τύπου αντισώματος που μπορεί να δράσει κατά πολλών παραλλαγών του HIV στην κυκλοφορία, του ιού που προκαλεί το AIDS.

Το εμβόλιο προσπαθεί να διδάξει τα Β λεμφοκύτταρα, τα οποία αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, να παράγουν αυτά τα αντισώματα.

Οι δοκιμές διεξάγονται σε τέσσερις τοποθεσίες στο Πανεπιστήμιο George Washington στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ανοσογόνα που χρησιμοποιήθηκαν αναπτύχθηκαν από τον διεθνή οργανισμό επιστημονικής έρευνας IAVI, το Ινστιτούτο Scripps με την υποστήριξη του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates, του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων και της εταιρείας Moderna. Πέρυσι, το πρώτο τεστ, όταν δεν χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία πληροφοριών RNA, έδωσε την επιθυμητή ανοσολογική απάντηση σε λίγους μόνο συμμετέχοντες. Η επόμενη φάση ήταν τότε η συνεργασία με τη Moderna.

«Δεδομένου του πόσο γρήγορα μπορούν να αναπτυχθούν εμβόλια με τεχνολογία πληροφοριών RNA, αυτή η πλατφόρμα παρέχει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση για τη δοκιμή και το σχεδιασμό εμβολίων», αναφέρεται στη δήλωση.

Επιμέλεια: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος