ΜΜΕ: Μόσχα και Κίεβο διαπραγματεύονται μέσω μεσολαβητών στη Γενεύη

Eμπειρογνώμονες διεθνών σχέσεων και ειδικοί στη διαμεσολάβηση από το Κέντρο Ανθρωπιστικού Διαλόγου (HD Center) και το Κέντρο Πολιτικής Ασφαλείας (GCSP) διατηρούν επαφές με το Κίεβο και τη Μόσχα εκτός επίσημων καναλιών και υπό συνθήκες εμπιστευτικότητας

Δύο οργανισμοί με έδρα τη Γενεύη εργάζονται εδώ και μήνες για να θέσουν τα θεμέλια για νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανακοίνωσε η ελβετική τηλεόραση RTS. 

Σύμφωνα με αναφορές, εμπειρογνώμονες διεθνών σχέσεων και ειδικοί στη διαμεσολάβηση από το Κέντρο Ανθρωπιστικού Διαλόγου (HD Center) και το Κέντρο Πολιτικής Ασφαλείας (GCSP) διατηρούν επαφές με το Κίεβο και τη Μόσχα εκτός επίσημων καναλιών και υπό συνθήκες εμπιστευτικότητας. 

Αν και δεν αναφέρθηκαν τα ονόματα των διαπραγματευτών, ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Ασφαλείας, Τόμας Γκρέμινγκερ, είπε ότι πρόκειται για ειδικούς σε υψηλές θέσεις που έχουν πρόσβαση στις προεδρικές διοικήσεις και των δύο χωρών. Η ελβετική τηλεόραση αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές μπορεί να είναι πρώην αξιωματούχοι, πολιτικοί ή στρατιωτικοί. 

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, και οι δύο οργανώσεις έπρεπε «σχεδόν σίγουρα» να συναντηθούν με σημερινούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους, λαμβάνοντας υπόψη ότι ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες φτάνουν στη Γενεύη μέσω του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του. 

«Ένας τέτοιος διάλογος στο επάγγελμά μας ονομάζεται βρόχος ανατροφοδότησης (feedback loop). Είναι μια πλατφόρμα για έναν ανεπίσημο και μάλλον εμπιστευτικό διάλογο που θα επιτρέψει στα αντιμαχόμενα μέρη να επικοινωνήσουν σε κάθε περίπτωση», εξήγησε ο Γκρέμινγκερ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπρόσωποι των δύο μη κερδοσκοπικών οργανώσεων συναντήθηκαν τρεις φορές ζωντανά με συνομιλητές τους, ενώ επικοινώνησαν και εικονικά για να διατηρήσουν έναν «έμμεσο διάλογο» μεταξύ των αντιπάλων. 

Όπως είπε ο διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπιστικού Διαλόγου, Ντέιβιντ Χάρλαντ, αυτή η λεγόμενη «παράλληλη» ή ιδιωτική διπλωματία, αφού ξεκινά από άτομα που δεν βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις, επιτρέπει να ξεπεραστούν οι αδυναμίες της επίσημης διπλωματίας, που για διάφορους λόγοι δεν είναι δυνατός σήμερα. Επομένως, οι προπαρασκευαστικές εργασίες θα πρέπει να γίνουν «παρασκηνιακά και στη συνέχεια να παρουσιαστούν στα μέρη και στους πιθανούς επίσημους διαμεσολαβητές, εάν υπάρχουν». 

Αν και το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών παραμένει μυστικό, ο Χάρλαντ είπε ότι οι μεσολαβητές της Γενεύης συμμετείχαν στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος της εξαγωγής ουκρανικών και ρωσικών σιτηρών, αναφέρει το Sputnik. 

Ο Γκρέμινγκερ είπε ότι συζητούνται ευρύτερα θέματα επειδή αυτός ο “άτυπος διάλογος είναι χρήσιμος για τη συζήτηση και την ανάλυση επίσημων αφηγήσεων” και επίσης “επιτρέπει να ελέγξουμε εάν υπάρχουν ιδέες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων”. 

Προηγουμένως, ο επικεφαλής της ελβετικής διπλωματίας, Ignatius Cassis, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία βρίσκονται σε εξέλιξη. Είπε επίσης ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε κλίμα «μέγιστης διακριτικότητας». 

Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς 

Πηγή: Εφημερίδα Politika.rs  01.03.2023.  17:10

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος