MKO για Βιτάλι Σίσοβ: «Σχεδιασμένη επιχείρηση εξόντωσης» από το καθεστώς Λουκασένκο ο θάνατός του

Η μη κυβερνητική οργάνωση του Βιτάλι Σίσοβ (Vitaliy Shishov), που βρέθηκε απαγχονισμένος στο Κίεβο, καταγγέλλει «σχεδιασμένη επιχείρηση» από το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο για την «εξόντωση» ενός ανθρώπου που βοηθούσε όσους διέφευγαν την καταστολή στην Λευκορωσία.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μία σχεδιασμένη από τους “τσεκιστές” (υπηρεσίες ασφαλείας) επιχείρηση για την εξόντωση ενός πραγματικά επικίνδυνου για το λευκορωσικό καθεστώς ανθρώπου», καταγγέλλει η οργάνωση «Το Σπίτι της Λευκορωσίας στην Ουκρανία» μέσω του Telegram.

«Ο Βιτάλι παρακολουθείτο και η (ουκρανική) αστυνομία είχε ενημερωθεί. Είχαμε ειδοποιηθεί επανειλημμένως τόσο από τοπικές πηγές όσο και από άτομα στην Λευκορωσία για την πιθανότητα κάθε είδους προβοκάτσιας που έφθανε μέχρι την απαγωγή ή την εξόντωση», αναφέρει η ΜΚΟ.

Ο Βιτάλι Σίσοβ, 26 ετών, αναγκάσθηκε να διαφύγει στην Ουκρανία το φθινόπωρο του 2020 εξαιτίας της ενεργητικής συμμετοχής του τον Αύγουστο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την χώρα και της εναντίωσή του στο καθεστώς.

Ήταν διευθυντής της οργάνωσης «Το Σπίτι της Λευκορωσίας στην Ουκρανία», η οποία προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους που διαφεύγουν την καταστολή στην Λευκορωσία.

Ο Βιτάλι Σίσοβ εξαφανίσθηκε όταν βγήκε για τζόγκινγκ χθες το πρωί και αργότερα βρέθηκε απαγχονισμένος σε πάρκο στου Κιέβου, κοντά στο σπίτι του, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία, που άνοιξε έρευνα για φόνο και δηλώνει ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Μία από τις πιθανότητες που εξετάζεται είναι φόνος σκηνοθετημένος σαν αυτοκτονία.

MKO για Βιτάλι Σίσοβ: «Σχεδιασμένη επιχείρηση εξόντωσης» από το καθεστώς Λουκασένκο ο θάνατός του

Το κίνημα αμφισβήτησης, ιστορικών διαστάσεων, που ακολούθησε τις προεδρικές εκλογές του 2020 στην Λευκορωσία κατεστάλη με μαζικές συλλήψεις, αναγκαστική εξορία αντικαθεστωτικών, διάλυση μη κυβερνητικών οργανώσεων και κλείσιμο ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Πολλοί Λευκορώσοι εγκατέλειψαν την χώρα τους και εγκαταστάθηκαν στην Ουκρανία, την Πολωνία ή την Λιθουανία, λόγω της άγριας καταστολής κάθε φωνής αμφισβήτησης στην χώρα τους, πρώην σοβιετική δημοκρατία η οποία κυβερνάται με σιδηρά πυγμή από το 1994 από τον Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Το καθεστώς Λουκασένκο κατηγορείται για την πειρατεία της πτήσης Αθήνα-Βίλνιους για την σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς που επέβαινε στο αεροσκάφος.

Η υπόθεση του Βιτάλι Σίσοβ συμπίπτει με το περιστατικό που αφορά την λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα, η οποία κατήγγειλε ότι εξαναγκάσθηκε να αποσυρθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και μεταφέρθηκε παρά την θέλησή της στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει στην πατρίδα της επειδή επέκρινε το καθεστώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί, ζήτησε την προστασία της ιαπωνικής αστυνομίας και πολιτικό άσυλο στην Πολωνία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος