Μητσοτάκης στην Handelsblatt: Παρωχημένο το Σύμφωνο Σταθερότητας – Όλοι χαμένοι από εισβολή Ρωσίας σε Ουκρανία

Εκτενή συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα Handelsblatt (Χάντελσμπλατ) με τίτλο: «Κυριάκος Μητσοτάκης – Οι τωρινοί κανόνες είναι παρωχημένοι». Ο πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ μιας μεταρρύθμισης των κανόνων της  Ε.Ε. για το χρέος, δηλώνει ότι εξεπλάγη ευχάριστα με τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για την ελληνική οικονομία και ζητά την στήριξη της νέας γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των απειλών της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Για τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός δηλώνει: «Τον γνωρίζω και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα δημιουργήσουμε έναν καλό, ειλικρινή δίαυλο επικοινωνίας. Πιστεύω ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους, για παράδειγμα ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ψηφιοποίηση και το κλίμα. Και γνωρίζω ότι ως Υπουργός Οικονομικών τότε ήταν πολύ υποστηρικτικός για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε

Ερωτηθείς για τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι «εξεπλάγη ευχάριστα» με αυτά που είπε τις προηγούμενες μέρες για την ελληνική οικονομία. «Είναι καλό το ότι στη Γερμανία γίνεται αντιληπτό ότι στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αλλάξει πολλά. Έχουμε βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά μας και υλοποιήσαμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που διασφαλίζουν ότι δεν θα ζήσουμε ποτέ ξανά μια κρίση χρέους σαν αυτή που βιώσαμε. Με χαροποίησε το ότι ο Λίντνερ το αναγνωρίζει αυτό. Είναι σημαντικό για τη συζήτηση γύρω από τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε».

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι οι τωρινοί κανόνες «είναι παρωχημένοι και χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο, που να εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα – είμαι ο πρώτος που επιμένει στην οικονομική βιωσιμότητα, γιατί το ποσοστό του χρέους μας είναι ακόμη πολύ υψηλό. Αλλά από την άλλη πλευρά, ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει επίσης να εγγυάται ότι δεν θα επιβάλουμε αχρείαστη λιτότητα, σκοτώνοντας έτσι την ανάπτυξη που όλοι επιδιώκουμε».

Κληθείς να προσδιορίσει περισσότερο την πρότασή του, σημειώνει ότι «πρόκειται για ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και μια πιο αργή πορεία προς τη μείωση του χρέους. Ίσως θα πρέπει και κατά τον υπολογισμό του ελλείμματος να μεταχειριζόμαστε με άλλον τρόπο τους διάφορους τύπους δαπανών, όπως τις τεράστιες οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα. Αυτό θα το κάνουμε εν μέρει με πόρους της Ε.Ε. και εν μέρει με εθνικούς. Αυτές οι επενδύσεις παράγουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη. Για αυτό θα πρέπει να επιτρέψουμε βραχυπρόθεσμα υψηλότερα ελλείμματα. Ή πάρτε για παράδειγμα την άμυνα. Γίνεται πολλή συζήτηση για στρατηγική αυτονομία. Και εδώ θα πρέπει να κάνουμε επενδύσεις».

Για την γαλλική πρόταση μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας, ο πρωθυπουργός τη χαρκατηρίζει «κατά βάση ένα καλό σημείο εκκίνησης για μια συζήτηση, στην οποία για παράδειγμα θα πούμε: κοιτάξτε, μπορεί να έχουμε υψηλό ποσοστό χρέους, αλλά το χρέος μας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι διμερές με χαμηλό επιτόκιο. Για αυτό οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους μας είναι σημαντικά μικρότερες από ό,τι δείχνει το ποσοστό του χρέους».

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα σπαταληθούν αλλά θα επενδυθούν «για έναν καλό σκοπό». Αναμένει ότι θα μετατραπεί σε μόνιμο εργαλείο, «για να έχουμε την ευκαιρία να αντλούμε δάνεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να χρηματοδοτούμε με ευνοϊκούς όρους κρίσιμες επενδύσεις για το μέλλον της ΕΕ». Σημειώνει ότι «έχουμε τρία ή τέσσερα χρόνια μπροστά μας, στα οποία θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να χρησιμοποιήσουμε με σύνεση τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως στις χώρες του Νότου που επωφελούνται πολύ. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο τεστ. Κατόπιν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για ένα μόνιμο εργαλείο». Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η γενιά μας», τονίζει ο πρωθυπουργός, «οι απαραίτητες επενδύσεις στις υποδομές υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες των επιμέρους κρατών».

Για τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, προειδοποιεί: «Όλοι θα βγαίναμε χαμένοι, αν γινόταν εισβολή. Το αποτέλεσμα θα ήταν νέες, σκληρές κυρώσεις. Αυτό θα έκανε μια λογική λύση ακόμη πιο δύσκολη. Ελπίζω, και το ένστικτό μου μού το λέει αυτό, ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν τους μεγάλους κινδύνους μιας κλιμάκωσης και αναζητούν την αποκλιμάκωση».

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, δηλώνει «αιωνίως αισιόδοξος και πάντοτε διατεθειμένος να συνεργαστώ με την Τουρκία. Όμως η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να εκφοβίζει την Ελλάδα και την Κύπρο. Από το 1995 η Τουρκία μας απειλεί με «casus belli», δηλαδή στρατιωτική επίθεση, εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο στα δώδεκα μίλια, κάτι που μας επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή η απειλή πολέμου είναι απαράδεκτη. Στο θέμα αυτό λέει ότι έχει την πλήρη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Το πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει την Ευρώπη συνολικά. Σκεφτείτε την παράτυπη Μετανάστευση. Ή ότι η Τουρκία εμποδίζει τα σχέδιά μας για έναν αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Αίγυπτο προς την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Αυτό άπτεται της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης».

Για την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σημειώνει ότι «κατέβαλε ειλικρινείς προσπάθειες να μεσολαβήσει. Θέλουμε όμως τη στήριξη της Γερμανίας. Η Γερμανία δεν είναι ένας μη εμπλεκόμενος, ουδέτερος τρίτος. Ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια». Ο πρωθυπουργός αποσαφηνίζει ότι δεν θέλει αντιπαράθεση με την Τουρκία. «Είμαστε γείτονες. Συνομιλώ με τον Πρόεδρο Erdogan. Έχουμε κάθε συμφέρον να συνεργαστούμε. Το γεγονός ότι η Τουρκία βιώνει αυτή τη στιγμή οικονομική κρίση, δεν μας κάνει χαρούμενους. Γιατί αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακή αστάθεια».

Ο κ. Μητσοτάκης καταλήγει με το μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν: «Στηριζόμαστε στις σχέσεις μας στη σύνεση. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που φαντάζονται τη δόξα αυτοκρατοριών του παρελθόντος. Ας κοιτάξουμε προς το μέλλον αντί προς το παρελθόν».

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Βερολίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος