Μισθοφόροι «Wagner» οι παραστρατιωτικοί πίσω από πολέμους, πραξικοπήματα & δολοφονίες (video)

Η ομάδα Βάγκνερ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μισθοφόρων. Χρηματοδότης των παραστρατιωτικών θεωρείται πρώην Ρώσος κατάδικος που στρατολογεί μαχητές που εμπλέκονται σε πολέμους, πραξικοπήματα, ακόμα και δολοφονίες πολιτικών. Πρώην πολεμιστής της μίλησε για τη δομή της οργάνωσης και το φονικό της έργο.

Έχοντας εκτίσει ποινή για φόνο στα 48 του χρόνια ο Μαράτ Γκαμπιντούλιν εξιστορεί την εμπειρία του ως πρώην μέλος της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ. Πολέμησε για λογαριασμό της Ρωσίας στη Συρία και το 2014 είχε ενεργό ρόλο στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Μαράτ Γκαμπιντούλιν, πρώην μισθοφόρος οργάνωσης Wagner: «Μας έριχναν στην “κόλαση” και κανείς δεν ήταν υπόλογος. Μας χρησιμοποιούσαν ως όπλα της Μόσχας».

Μάλιστα, τολμά να υπαινιχθεί πως οι υποψίες που βαραίνουν την Βάγκνερ για βάναυσες δολοφονίες σε Συρία, Λιβύη, Μάλι και για την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι, δεν είναι και τόσο ανυπόστατες. Ομολογεί ευθαρσώς ότι η παραστρατιωτική οργάνωση είναι στην ουσία το εκτελεστικό όργανο της εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου και δεν κρύβει τον φόβο του για όσα αποκαλύπτει.

Οι άνδρες της Wagner επισήμως δεν υπάρχουν, οπότε η Ρωσία γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να λογοδοτήσει για τη δράση τους.

Ο Τζακ Μαργκόλιν, αναλυτής, αναφέρει πως: «Βοηθά το Κρεμλίνο να εκτελεί τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής του με το χαμηλότερο κόστος και με μεγαλύτερο βαθμό άρνησης (deniability) από ό,τι αν χρησιμοποιούνταν τακτικές ρωσικές δυνάμεις».

«Πάντα θα γυρίζω να δω ποιος με ακολουθεί, αλλά αξίζει τον κόπο. Κάποιος πρέπει να μιλήσει» δηλώνει ο Μαράτ Γκαμπιντούλιν.

Αυτός που φέρεται να χρηματοδοτεί την οργάνωση είναι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. Πρώην κατάδικος που έκανε περιουσία στον τομέα της εστίασης και στενός φίλος του Ρώσου Προέδρου, γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν» .

Αυτός που διευθύνει τον αποκαλούμενο «ιδιωτικό στρατό του Κρεμλίνου» είναι ο Ντμίτρι Ούτκιν, πρώην μέλος των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, του οποίου το διακριτικό κλήσης ήταν “W” από το Wagner, τον Γερμανό συνθέτη που θαύμαζε ο Αδόλφος Χίτλερ.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος