Μισέλ Κλεζ: Ποιός είναι ο Βέλγος εισαγγελέας που ξεσκέπασε το Qatargate

Array

Αξιωσημείωτη είναι η μυστικότητα και ο επαγγελματισμός με τα οποία ο Βέλγος εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ, χειρίστηκε την υπόθεση του Qatargate. Ο δικαστικός λειτουργός φρόντισε να κρατήσει την έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο κρυφή μακριά ακόμη και από τη βάση δεδομένων των αστυνομικών αρχών στο Βέλγιο. Ο ίδιος μίλησε στη βελγική εφημερίδα Le Soir που αποκάλυψε την υπόθεση του Qatargate και τόνισε ότι η «η Δημοκρατία τα έχει παίξει για εμένα». Είναι ένας από τους πιο πεπειραμένους δικαστικούς λειτουργούς που διαθέτει η βελγική δικαιοσύνη, με πολλούς συναδέλφους του να τον αποκαλούν «αδέκαστο».

Με βάση το δημοσίευμα, για 20 χρόνια υπηρετούσε τη δικηγορία πριν αποφασίσει να αναλάβει αρμοδιότητες εισαγγελέα ο Μισέλ Κλεζ, ο 66χρονος, ένας εκ των πρωταγωνιστών στο σκάνδαλο χρηματισμού ευρωβουλευτών και παραγόντων του ευρωκοινοβουλίου. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος λειτουργώντας μεθοδικά και κάτω από άκρα μυστικότητα κατάφερε ως επικεφαλής της Ομάδας κατά της Διαφθοράς, OCRC, να στείλει στη φυλακή την πρώτη αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή αποκαλύπτοντας την υπόθεση που συγκλονίζει την Ευρώπη.

Οι έρευνές του ξεκίνησαν, σύμφωνα με βελγικά μέσα, από τον περασμένο Ιούλιο και έμειναν κρυφές αφού δεν καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων των βελγικών αστυνομικών αρχών έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση από κανέναν πλην της μικρής ομάδας του για λόγους ασφάλειας και να μην διαρρεύσει κάτι που θα τίναζε την έρευνα στον αέρα.

«Φανταστείτε πως εμείς πολεμάμε με καταπέλτες και οι αντίπαλοί μας είναι εγκληματίες που τρέχουν με 200 χλμ./ώρα. Πώς μπορούμε να κερδίσουμε; Χωρίς υποκλοπές, περιλαμβανομένων και των πληροφοριών, είναι αδύνατο να κερδίσουμε τη μάχη», ανέφερε μεταξύ άλλων σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μισέλ Κλεζ δικαιολογώντας την παρακολούθηση προσώπων υπεράνω υποψίας.

Στον ελεύθερο χρόνο του ο Μισέλ Κλέζ αρέσκεται στο γράψιμο. Το πρώτο του βιβλίο, το 2006, γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ήταν η τριλογία με τίτλο “Salle des pas perdus“, η οποία αναφέρεται στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το επόμενο βιβλίο του, με τίτλο “Les années paix” (Τα χρόνια της ειρήνης) αφορά στην ιστορία της χώρας μετά τον πόλεμο και τη δεκαετία του 1950.

Το 2008 γράφει το μυθιστόρημα “Le forain”, που αφορά τις μεθόδους απάτης που σκαρφίζονται όσοι διώκονται από το τμήμα οικονομικής αστυνομίας. Σκοπός του Μισέλ Κλεζ είναι να γράψει για την ευκολία με την οποία δρουν οι μηχανισμοί του οικονομικού εγκλήματος καθώς και για τη γενικότερη έλλειψη επίγνωσης των δραματικών συνεπειών που συνεπάγονται αυτές οι συμπεριφορές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος