Μήνυση Ερντογάν στον γερμανό Κουμπίκι για το χαρακτηρισμό «αρουραίος των υπονόμων»

Array

Βερολίνο — Ανταπόκριση Γιώργος Παππάς

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσφεύγει στα δικαστήρια κατά του Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, αντιπροέδρου της Ομοσπονδιακής Βουλής και ηγετικού στελέχους του κόμματος των Φελελευθέρων FDP. Μέσω δικηγόρου της Κολωνίας κατέθεσε μήνυση για εξύβριση κατά του Κουμπίκι, ο οποίος παρομοίασε τον Ερντογάν με «μικρό αρουραίο των υπονόμων».

Ο δικηγόρος της Κολωνίας, Μουσταφά Καπλάν, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο τύπου dpa ότι κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελία στο Χιλντεσχάιμ για λογαριασμό του Ερντογάν για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση. Εκπρόσωπος του δικαστηρίου επιβεβαίωσε την υποβολή της μήνυσης. Ο αντιπρόεδρος του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι ότι δεν ανησυχεί για μια πιθανή νομική διαμάχη με τον Ερντογάν.

Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση των Φιλελευθέρων FDP στην Κάτω Σαξονία, ο Κουμπίκι επέκρινε τον Ερντογάν ότι συμπεριφέρεται σαν «μικρός αρουραίος του υπονόμου» στο προσφυγικό. «Έκανε μία συμφωνία με την ΕΕ για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που είναι συμφέρουσα για την Τουρκία», είπε ο Κουμπίκι, «παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι το κύμα των προσφύγων μέσω της βαλκανικής οδού αυξάνεται ξανά, γεγονός που θέτει και πάλι προκλήσεις για τη γερμανική εξωτερική και εσωτερική πολιτική». Για την επιλογή του χαρακτηρισμού, παρέπεμψε στο φιλμ κινούμενων σχεδίων «Ρατατούι» και τον αρουραίο πρωταγωνιστή του, που είναι «είναι ένα μικρό, χαριτωμένο, αλλά έξυπνο και δόλιο πλάσμα».

Σύμφωνα με το «Spiegel», στην μηνυτήρια επιστολή του δικηγόρου Κάπλαν προς την εισαγγελία αναφέρεται ότι η δήλωση του αντιπροέδρου του Bundestag συνιστά «απαξιωτική πράξη» και «παράνομη επίθεση στην τιμή άλλου προσώπου». Για τη σχετική δήλωση του Κουμπίκι κλήθηκε ο γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα και του επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας.

Ο ίδιος ο Κουμπίκι ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει κινήσει περίπου 200.000 τέτοιες διαδικασίες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2014 τα λέει όλα. Σε κάθε περίπτωση, προσβλέπω σε μια δικαστική διαμάχη με χαλαρότητα. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Γερμανία είναι ένα συνταγματικό κράτος, στο οποίο η ελευθερία της γνώμης και η ελευθερία της έκφρασης έχουν συνταγματική κατοχύρωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος