Ταϊβάν: Μήνυμα στρατιωτικής ισχύος από Κίνα – Η κρίση & ο hi tech «πόλεμος»

Array

Συνεχίζεται στην Ταϊβάν το εικονικό σφυροκόπημα από τα κινεζικά πυρά, ως απάντηση για την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι. Ο κινεζικός στρατός διεξάγει ασκήσεις, σε κλίμακα δίχως προηγούμενο.  Έχει περικυκλώσει το νησί, ρίχνει βροχή πυραύλων που ακούγονται στη βόρεια ενδοχώρα της Ταϊβάν, ενώ έχουν διακόψει τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας. Οι βολές έφτασαν μέχρι την ΑΟΖ της Ιαπωνίας, προκαλώντας την αντίδραση του Τόκιο.

Με εκτόξευση έντεκα βαλλιστικών πυραύλων κοντά στην Ταϊβάν απάντησε η Κίνα στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στη νήσο, ξεκινώντας τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν διεξαχθεί ποτέ στα Στενά της Ταϊβάν.

«Ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεγάλου βεληνεκούς στα Στενά της Ταϊβάν και είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα» ανέφερε ο διοικητής του τάγματος πυροβολικού του κινεζικού στρατού, Λι Σονγκ.

Σύμφωνα με το Πεκίνο, πάνω από 100 αεροσκάφη και 10 πολεμικά πλοία συμμετείχαν στα ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια, που περιλάμβαναν πραγματικά πυρά στα βόρεια, νότια και ανατολικά ύδατα της Ταϊβάν, σε έξι διαφορετικές ζώνες γύρω από τη νήσο, όπως δείχνει και η εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι επιχειρήσεις καλύπτουν μία ευρεία περιοχή με ζώνες ασκήσεων, που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στα στενά της Ταϊβάν το 1996, με στόχο να αποτραπεί η ανεξαρτησία της Ταϊβάν από τις αποσχιστικές δυνάμεις. Οι επιχειρήσεις διεξάγοντας σε άνευ προηγουμένου κοντινή απόσταση από το νησί της Ταϊβάν» δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής, Μενγκ Τσιανγκίνγκ.

Το σκηνικό έντασης συμπληρώνουν πολεμικά πλοία των δύο πλευρών, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση στην περιοχή, ενώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρέιγκαν βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής νοτιοανατολικά της Ταϊβάν στη θάλασσα των Φιλιππίνων. Όπως ανακοίνωσε η Ταϊπέι, μαχητικά απογειώθηκαν από τη νήσο για να αναχαιτίσουν κινεζικά αεροσκάφη που πετούσαν μέσα στη ζώνη αεράμυνας της.

Το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε λόγο για «ανεύθυνη» απόφαση της Κίνας να πραγματοποιήσει εκτοξεύσεις πυραύλων κοντά στην Ταϊβάν , εκτιμώντας πως περιμένει να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι αντιδράσεις του Πεκίνου στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.

Η Ταϊβάν δεν θα προκαλέσει σύγκρουση, αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εθνική ασφάλειά της, διεμήνυσε η πρόεδρος Τσάι Ινγκ Γουέν.

Για το Κρεμλίνο, πάντως, η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να διεξάγει ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν.

«Όλοι ξέρουμε τι προκάλεσε αυτές τις εντάσεις. Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι. Ήταν μία απολύτως περιττή επίσκεψη και πρόκληση. Είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Κίνας να διεξάγει τις ασκήσεις» τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή εντείνεται μετά την ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι πέντε από τους πυραύλους που εκτόξευσε η Κίνα, κατέπεσαν για πρώτη φορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Έκκληση στο Πεκίνο για ειρηνική επίλυση των διαφορών του με την Ταϊβάν απηύθυναν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 ενώ ο Αμερικανός υπoυργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον στην περιοχή δεν αλλάζει.

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μονομερή προσπάθεια για την αλλαγή του Στάτους Κβο, ειδικά με τη βία. Παραμένουμε πιστοί στην πολιτική της “μιας Κίνας”» υπογράμμισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Η τεταμένη κατάσταση στα στενά της Ταιβάν, ωστόσο, δεν φαίνεται να πτοεί τους κατοίκους της νήσου. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, Έλληνας γιατρός που διαμένει στην Ταϊβάν, επικρατεί ηρεμία, καθώς όλοι είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους εντάσεις.

«Έχουν μάθει να ζουν χρόνια σε αυτή την κατάσταση Δεν είναι κάτι καινούριο (…) Οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι θα γίνει κάτι. Θεωρούν ότι είναι μία κίνηση τακτικής, πολιτική κυρίως, γιατί έρχονται εκλογές στην Κίνα, οπότε αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη χώρα τους» είπε στην ΕΡΤ ο Έλληνας γιατρός Ευάγγελος Τάγκαλος.

Ο θαλάσσιος κι εναέριος αποκλεισμός της Ταϊβάν, πάντως, είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις προς και από τη νήσο, ενώ άγνωστος παραμένει ο αντίκτυπος στο διεθνές εμπόριο.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Η κρίση στην Ταϊβάν και ο hi tech «πόλεμος» – Η στενή σχέση της Κίνας με την παγκόσμια οικονομία

Υπάρχει μια εταιρεία που παράγει τα 9 στα δέκα μικροτσίπ του πλανήτη, δηλαδή «το μυαλό» των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ένα παγκόσμιο μονοπώλιο σχεδόν, με έδρα την Ταϊβάν. Είναι η εταιρεία TSMC, θεμέλιο όλων των τεχνολογικών εφαρμογών (από τα κινητά ως τα μαχητικά F-35).

Η Ταϊβάν είναι η καρδιά της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας. Στο νησί κατασκευάζεται το 92% των προηγμένης τεχνολογίας μικροτσίπ, το θεμέλιο των ηλεκτρονικών συσκευών. Η εταιρεία TSMC εισάγει σπάνιες πρώτες ύλες από την Κίνα.  Αν η Κίνα σταματήσει την τροφοδοσία ή αν η Κίνα μπλοκάρει τις εξαγωγές μικροτσίπ της Ταϊβάν στον υπόλοιπο κόσμο, οι ζημιές στην παγκόσμια οικονομία θα υπερβούν τα 600 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με το Boston Consulting Group. Η Κίνα δηλαδή μπορεί απλώς και μόνο επιβάλλοντας αυστηρότερες κυρώσεις, να κλονίσει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα σε μία περίοδο που η οικονομία παγκοσμίως δοκιμάζεται από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πάντως, η σχέση Δύσης – Κίνας έχει μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση από ό,τι η σχέση Δύσης – Ρωσίας. Και επειδή η Κίνα δεν είναι η Ρωσία, και οι οικονομικοί δεσμοί στενότεροι, στενεύουν και τα περιθώρια αντίδρασης. Η Δύση δεν μπορεί να ξεκόψει από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μια οικονομία που δεν εξάγει μόνο ενέργεια, αλλά είναι ουσιαστικά το εργοστάσιο του πλανήτη.

Για τους ίδιους λόγους, βεβαίως και η Κίνα θα πληρώσει βαρύ τίμημα, αν επιλέξει να αποξενωθεί από την δύση.

Άρα, θα περιμένει υπομονετικά μέχρι το τίμημα να είναι δυσβάσταχτο μόνο για την άλλη πλευρά, αυτήν των ΗΠΑ. Μέχρι τότε, θα επιδιώξει να ενισχύσει τη θέση της ως οικονομική και στρατιωτική δύναμη και ίσως η Ταϊβάν να συνθηκολογήσει χωρίς καν να γίνει πόλεμος.

Ανάλυση: Άννα Παπασωτηρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος