Μιλάνο: Ο Δήμαρχος εγκαινιάζει μνημείο για τα θύματα της σφαγής της Μεραρχίας Acqui στην Κεφαλονιά

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στην πλατεία Ermete Novelli του Ανατολικού Milano, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μνημείου για τα θύματα της σφαγής της Ιταλικής Μεραρχίας Acqui στην Κεφαλονιά στις 21-26 Σεπτεμβρίου του 1943 από τις Ναζιστικές δυνάμεις. 

Μια σφαγή τεραστίων διαστάσεων, με (μέχρι και σήμερα) αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων και που πολλοί γνωρίζουν χάρη στο βιβλίο (και μετέπειτα, ταινία) “Το Μαντολίνο του Στρατηγού Κορέλι” από την οποία εν μέρει εμπνεύστηκε. Μια μαύρη σελίδα για την Ιταλική ιστορία και κορυφαίο παράδειγμα της ωμότητας των Ναζιστικών δυνάμεων. 

Το μνημείο αποτελεί δωρεά στην πόλη από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Κεφαλονιά-Κέρκυρα 1941/1944 και εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο του Μιλάνου, κ. Giuseppe Sala, μια εβδομάδα πριν την τοπική εκλογική αναμέτρηση. 

Η ομιλία του Δημάρχου υπήρξε δυνατή και συγκινητική. “Η μνήμη είναι μια αξία που καλλιεργεί και υπερασπίζεται το Μιλάνο με πείσμα. Η πόλη μας δεν ξεχνά αυτούς που θυσιάστηκαν για την Κοινότητα, που έπεσαν κάνοντας το καθήκον τους, όσοι συνέβαλαν στην ανάδειξη της τιμής της χώρας”.

Ο Δήμαρχος μίλησε για όσα έπραξαν οι Ναζί στην Κεφαλονιά, τα οποία “ήταν μια από τις πιο άθλιες και σκληρές σφαγές εκείνων των τρομερών χρόνων. Σήμερα δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη θυσία αυτών των ανθρώπων.” 

Τέλος, ο Δήμαρχος έκανε έκκληση στους παρευρισκόμενους: “Η ανάμνηση του ηρωισμού και της πίστης τους στην πατρίδα σημαίνει επίσης να θυμόμαστε τα βάσανα και τις τραγωδίες που προκύπτουν όταν επικρατεί η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός, το ολοκληρωτικό καθεστώς”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος