MidCat: Υπέρ της κατασκευής του αγωγού οι Ο. Σόλτς και Π. Σάντσεθ

Array

Κοινή δέσμευση για την κατασκευή την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου MidCAt από την Ισπανία στη Γαλλία ως το 2025 ανέλαβαν χθες Τετάρτη το βράδυ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, οι οποίοι εξέφρασαν την προσήλωσή τους στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την εξασφάλιση «προσιτής ενέργειας».

Οι δύο άντρες  επαναβεβαίωσαν ακόμη ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία.

Στο πλαίσιο των κοινών διαβουλεύσεων των κυβερνήσεων Ισπανίας και Γερμανίας στην πόλη Λα Κορούνια,  ο Όλαφ Σολτς και ο Πέδρο Σάντσεθ τόνισαν την ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το σχέδιο για τον αγωγό MidCat το οποίο είχε διακοπεί το 2019, λόγω των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του περιορισμένου τότε οικονομικού συμφέροντος.

Ο κ. Σολτς διατύπωσε την επιθυμία το έργο να υλοποιηθεί με τη συμμετοχή της Γαλλίας και αντέκρουσε τις πληροφορίες που θέλουν το Παρίσι να μην επιθυμεί την ολοκλήρωση του αγωγού Midi-Catalonia, όπως επίσημα ονομάζεται, λέγοντας πως δεν  έχει σχηματίσει τέτοια εντύπωση.

“Κάποιες συνδέσεις μπορεί να μην είναι αρχικά συμφέρουσες, αλλά μπορούν να εξελιχθούν σε τέτοιες», εξήγησε ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μόλις τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σάντσεθ σημείωσε ότι είναι «μεγάλη αντίφαση» η Ισπανία και η Πορτογαλία να είναι «ενεργειακό νησί», αναφερόμενος στους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) που υπάρχουν στη χώρα του μεν, αλλά είναι αποκομμένοι από την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω έλλειψης αγωγών.

Ο αγωγός MidCat θα διασχίζει τα Πυρηναία, από τη Βαρκελώνη έως τη σύνδεση με το γαλλικό δίκτυο στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Το φυσικό αέριο που θα ρέει βορείως μέσω του αγωγού θα μπορούσε να προέρχεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία, από διαφορετικές πηγές, καθώς οι δύο χώρες διαθέτουν συνολικά επτά τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ. Επιπλέον, υπάρχουν δύο αγωγοί προς την Αλγερία. Ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί ως σημείο που απέχει 106 χιλιόμετρα πριν από τα σύνορα της Ισπανίας. Ωστόσο, λείπουν 120 χιλιόμετρα από την πλευρά της Γαλλίας.

Σε ότι αφορά την προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη οι δύο πολιτικοί δήλωσαν σταθερά προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και διαβεβαίωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους ενεργούν με μέλημα τους τη διασφάλιση προσιτής ενέργειας.

Ο κ. Σάντσεθ μάλιστα εξέφρασε την «πλήρη συμπάθεια και κατανόηση» του για την κατάσταση στη Γερμανία, αναφερόμενος στα εθνικά μέτρα στήριξης ιδιωτών και επιχειρήσεων, τα οποία προκάλεσαν αντιδράσεις στην ΕΕ.

“Όλοι στην Ευρώπη έχουν συμφέρον να τα πάει καλά η Γερμανία», τόνισε, ενώ επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη, μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού, διδάχθηκε ότι στις κρίσεις είναι εξίσου σημαντικές οι εθνικές και οι ευρωπαϊκές απαντήσεις.

Ο κ. Σολτς υπερασπίστηκε τα μέτρα της κυβέρνησης του –κυρίως το σχέδιο στήριξης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ– επισημαίνοντας ότι και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ προχώρησαν σε ανάλογες ενέργειες, ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του Βερολίνου για επέκταση των αγωγών και εγκατάσταση τερματικών σταθμών ΥΦΑ, προκειμένου, όπως είπε, να διασφαλιστεί όχι μόνο ο γερμανικός, αλλά και ο ευρωπαϊκός ενεργειακός εφοδιασμός.

Σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία η δύο ηγέτες συμφώνησαν για την οικονομική και στρατιωτική στήριξη του Κιέβου τονίζοντας ότι Μαδρίτη και το Βερολίνο συμμερίζονται την πεποίθηση ότι η εποχή του ιμπεριαλισμού και οι σκοτεινές ώρες του 20 αιώνα πρέπει να μείνουν στο παρελθόν.

Στο σημείο αυτό, ο Ισπανός πρωθυπουργός θέλησε να υπογραμμίσει ότι η χώρα του ότι η χώρα του έχει παραδώσει 300 τόνους στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανές κατόρθωμα» και «ιστορικές προσπάθειες» από τους εταίρους.

Κανένα σχόλιο δεν έκαναν στο  ερώτημα για την πιθανή παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2, ενώ ο κ. Σολτς έσπευσε να τονίσει τη συμβολή των γερμανικών οπλικών συστημάτων στις πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων και να επαναλάβει ότι η Γερμανία δεν θα προχωρήσει μόνη στο θέμα της παράδοσης όπλων, αλλά μόνο σε συνεργασία με τους συμμάχους της.

Τον κ. Σολτς συνόδευσαν στην Ισπανία οκτώ υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και στο επίκεντρο των διήμερων συνομιλιών βρίσκονται η πολιτική ασφάλειας και άμυνας, η οικονομική και ενεργειακή συνεργασία και η συνεργασία στους τομείς της έρευνας και της παιδείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος