Η Microsoft συνεργάζεται με την γαλλική κυβέρνηση για να δημιουργήσει ένα ψηφιακό αντίγραφο του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων, του πιο πολυσκέπαστου μνημείου της Γαλλίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας, Μπραντ Σμιθ.
Το γοτθικό αριστούργημα ηλικίας 862 ετών ξανάνοιξε τον Δεκέμβριο μετά από πενταετή αποκατάσταση, που ακολούθησε μια καταστροφική πυρκαγιά το 2019.
Η ψηφιακή αναπαράσταση θα χρησιμεύσει ως αρχείο των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών του κτιρίου, ανέφερε η Microsoft. Επιπλέον, θα παρέχει μια εικονική εμπειρία στους επισκέπτες αλλά και σε όσους δεν μπορούν να το επισκεφτούν.
Ο καθεδρικός ναός έγινε σύμβολο του Παρισιού και της Γαλλίας μετά τον Βίκτωρα Ουγκό, που τον χρησιμοποίησε ως σκηνικό για το μυθιστόρημά του του 1831, «Ο Παλαβός του Παρισιού» («Ο Κουασιμόδος της Παναγίας των Παρισίων»). Ο Κουασιμόδος, ο βασικός χαρακτήρας, έχει παρουσιαστεί σε χολιγουντιανές ταινίες, σε animation της Disney και σε μιούζικαλ.
Πέρυσι, η Microsoft συνεργάστηκε με την Iconem, μια γαλλική εταιρεία που ειδικεύεται στην ψηφιοποίηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, για τη δημιουργία ψηφιακού αντιγράφου της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
«Ένα από τα πράγματα που μάθαμε από τη δουλειά στον Άγιο Πέτρο είναι πώς ένα ψηφιακό δίδυμο μπορεί να βοηθήσει στη συνεχή συντήρηση ενός κτιρίου. Επειδή καταγράφεις ψηφιακά κάθε εκατοστό και το τι υπάρχει και πώς πρέπει να φαίνεται», είπε ο Σμιθ στο Reuters.
«Η δυνατότητα να δημιουργηθεί τώρα ένα ψηφιακό δίδυμο πιστεύω ότι θα παρέχει ένα εξαιρετικά πολύτιμο ψηφιακό αρχείο που νομίζω ότι οι άνθρωποι θα το χρησιμοποιούν ακόμα και σε 100 χρόνια από τώρα», πρόσθεσε.
Από το 2019, η Microsoft έχει ψηφιακά διατηρήσει μνημεία και εκδηλώσεις, όπως η Αρχαία Ολυμπία στην Ελλάδα, το Μον Σαιν Μισέλστη Γαλλία και η 80ή επέτειος των αποβάσεων των Συμμάχων στη Νορμανδία.
Πηγή: Reuters | Μετάφραση – Επιμέλεια: Γεωργία Κανταρτζή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος