Μιανμάρ: Πεντάχρονο μεταξύ των δεκάδων θυμάτων της καταστολής

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν  από τις δυνάμεις ασφαλείας σε ολόκληρη την Μιανμάρ, σε μια από τις πιο αιματηρές ημέρες διαδηλώσεων από την 1η Φεβρουαρίου που ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση με πραξικόπημα.

Η αιματηρή καταστολή συμπίπτει με τη σημερινή Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, την οποία οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν και ημέρα ντροπής.

Ο αρχιπραξικοπηματίας και επικεφαλής του στρατού Μιν Αούνγκ Χλενγκ δήλωσε στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου ότι ο στρατός θα προστατεύσει τον λαό και θα δώσει αγώνα για την δημοκρατία. Ο ίδιος μάλιστα επανέλαβε την δέσμευσή του για εκλογές, με ανοικτή ημερομηνία.

Βρέφος ενός έτους χτυπήθηκε στο μάτι με σφαίρα από καουτσούκ

Η κρατική τηλεόραση πάντως μετέδωσε χθες ότι οι διαδηλωτές κινδυνεύουν να πυροβοληθούν “στο κεφάλι και στην πλάτη”.

Ένα αγόρι, που σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ήταν πέντε ετών, συγκαταλέγεται στους 29 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην Μανταλέι, ενώ τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Γιανγκόν, σύμφωνα με τον Myanmar Now.

Ο σημερινός αριθμός των νεκρών ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη του πραξικοπήματος σε πάνω από 400.

Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στην κεντρική περιοχή Σαγκάινγκ, στο Λάσιο στα ανατολικά, στην περιοχή Μπάγκο κοντά στην Γιανγκόν και αλλού.

Ο στρατός έχει πει ότι ανέλαβε την εξουσία επειδή οι εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες κέρδισε το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, χαρακτηρίστηκαν από νοθεία, ένας ισχυρισμός τον οποίο απορρίπτει η εκλογική επιτροπή της χώρας.

Η εκλεγμένη αρχηγός και πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας, Σου Τσι, βρίσκεται υπό κράτηση σε άγνωστη τοποθεσία.

Η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων τιμά την έναρξη της αντίστασης στην ιαπωνική κατοχή το 1945, η οποία είχε ενορχηστρωθεί από τον πατέρα της Σου Τσι, τον ιδρυτή του στρατού.

Πυροβολισμοί κατά του αμερικανικού πολιτιστικού κέντρου στην Γιανγκόν

Το περιστατικό διερευνάται, όπως είπε η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας Αριάνι Μάνρινγκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη επέβαλαν κυρώσεις, ωστόσο  ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Φόμιν, παρακολούθησε την παρέλαση στην Νάι Πι Τάου, ενώ χθες είχε συναντηθεί με αρχηγούς της χούντας.

“Η Ρωσία είναι ένας αληθινός φίλος”, δήλωσε ο Μιν Αούνγκ Χλενγκ.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οκτώ χώρες–Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Βιετνάμ, Λάος και Ταϊλάνδη–έστειλαν αντιπροσωπείες για τους  εορτασμούς, αλλά η Ρωσία ήταν η μοναδική που έστειλε υπουργό.

Η στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, η οποία επίσης δεν έχει καταδικάσει το πραξικόπημα, είναι σημαντική καθώς οι δύο αυτές χώρες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μπορούν να ασκήσουν βέτο σε πιθανές αποφάσεις του Οργανισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος