Μιανμάρ: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την παράταση έκτακτης ανάγκης από τη χούντα

«Οι ΗΠΑ εναντιώνονται σθεναρά στην απόφαση του στρατιωτικού καθεστώτος της Βιρμανίας να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει την παράταση του παράνομου στρατιωτικού νόμου και των δεινών που προκαλεί στη χώρα αυτή», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η διπλωματία των ΗΠΑ κατήγγειλε χθες Τετάρτη την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη Μιανμάρ από τη στρατιωτική χούντα, που μπορεί να σημάνει την αναβολή των προσεχών εκλογών, παρά τη διακηρυγμένη πρόθεση των στρατηγών να τις οργανώσουν.

«Οι ΗΠΑ εναντιώνονται σθεναρά στην απόφαση του στρατιωτικού καθεστώτος της Βιρμανίας να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει την παράταση του παράνομου στρατιωτικού νόμου και των δεινών που προκαλεί στη χώρα αυτή», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποιήθηκε χθες και υπογράφεται από τον εκπρόσωπό του Νεντ Πράις.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει σε ισχύ από το στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε πριν από δύο χρόνια, όταν οι στρατηγοί ανέτρεψαν την 1η Φεβρουαρίου 2021 την κυβέρνηση υπό την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, νομπελίστρια Ειρήνης, στη φυλακή σήμερα.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν σε συντονισμό με συμμάχους τους να εργάζονται για να «αρνηθούν» στη στρατιωτική χούντα κάθε πιθανότητα να αποκτήσει «διεθνή φερεγγυότητα», προστίθεται στο κείμενο που υπογράφεται από τον κ. Πράις.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταγγέλλει επίσης τις «λεγόμενες εκλογές, που θα επιτείνουν τη βία και την αστάθεια και δεν θα είναι αντιπροσωπευτικές του λαού».

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε εξάλλου την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος του τομέα της ενέργειας της Μιανμάρ για να αυξηθεί η πίεση στο στρατιωτικό καθεστώς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος