Μιανμάρ: Η “παράλληλη” κυβέρνηση καταθέτει στοιχεία στον ΟΗΕ για τις ωμότητες του στρατού

Ο στρατός της Μιανμάρ διέλυσε τις σκηνές που είχαν στήσει διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος τα ξημερώματα σε επιδρομή που σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, άφησε νεκρούς και τραυματίες.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mizzima μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και ανήρτησε φωτογραφίες στο Facebook από φωτιά που είχε ξεσπάσει κοντά σε σταθμευμένα οχήματα και από στρατιώτες που κρατούσαν τουφέκια στον δρόμο.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν την ώρα που ο στρατός εισήλθε στον καταυλισμό των διαδηλωτών στην πόλη Κάλε στην επαρχία Σαϊγκάνγκ, επίκεντρο των κινητοποιήσεων κατά της στρατιωτικής χούντας.

Χθες Τρίτη ο δρ Σάσα, που ηγείται παράλληλης κυβέρνησης με τους πρώην υπουργούς της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και βουλευτές, δήλωσε ότι το νομικό του συμβούλιο θα υποβάλει σε διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ στοιχεία για τις ωμότητες που διαπράττει ο στρατός.

Οι στρατιωτικοί έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για εκατοντάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους καλλιτέχνες, μουσικούς και influencers.

Ο πιο γνωστός κωμικός της Μιανμάρ, ο Ζαργκανάρ, συνελήφθη χθες.

https://twitter.com/susan69778893/status/1379696353601720320?s=20

Δυτικές χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις ή αυστηροποίησαν τις ήδη υπάρχουσες εναντίον του στρατού της Μιανμάρ.

Η Fitch Solution σε έκθεσή της επεσήμανε ότι μόνο οι στοχευμένες δυτικές κυρώσεις δεν είναι πιθανό να επιτύχουν να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Μιανμάρ. Προέβλεψε επίσης μια βίαιη εξέγερση μεταξύ του στρατού από τη μία και μια ένοπλη αντιπολίτευση από την άλλη που θα αποτελείται τόσο από μέλη του κινήματος αλλά και από ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις μειονοτικών ομάδων.

“Η κλιμακούμενη βία εναντίον πολιτών και εθνοτικών παραστρατιωτικών ομάδων δείχνει ότι οι Τάτμαντάου (σ.σ. ο στρατός της Μιανμάρ) χάνει ολοένα και περισσότερο τον έλεγχο της χώρας”, κατέληξε, ενώ πρόσθεσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών στηρίζει την παράλληλη κυβέρνηση.

Τα ιδιωτικά έντυπα μέσα έχουν αναστείλει την κυκλοφορία τους και οι διαδηλωτές προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους να μεταφέρουν το μήνυμά τους, δημιουργώντας δικές τους εφημερίδες σε φυλλάδια Α4 τα οποία μοιράζουν καθημερινά στους πολίτες.

Περίπου 581 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τον στρατό και την αστυνομία, ενώ σχεδόν 3.500 άλλοι έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος