Μιανμάρ: Αύξηση των θυμάτων χερσαίων ναρκών – 40% παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τη χρήση, την αποθήκευση και την ανάπτυξη ναρκών κατά προσωπικού.

Παραπάνω από ένας άνθρωπος την ημέρα, πέθανε η τραυματίστηκε το 2022 στη Μιανμάρ, από χερσαίες νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί. Οι τραυματισμοί σημείωσαν αύξηση κατά 40% σε σχέση με το 2021.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, Μιανμάρ, δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τη χρήση, την αποθήκευση και την ανάπτυξη ναρκών κατά προσωπικού.

Η ανατροπή από τον στρατό της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι το 2021, προκάλεσε την αναζωπύρωση των μαχών με εθνοτικές ομάδες ανταρτών και τον σχηματισμό δεκάδων «δυνάμεων υπεράσπισης του λαού» σε περιοχές που είχαν γλιτώσει από τις πολύχρονες συγκρούσεις στη Μιανμάρ.

Η UNICEF ανακοίνωσε χθες, ότι 390 άνθρωποι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν το 2022 από χερσαίες νάρκες ή εκρηκτικούς μηχανισμούς που δεν είχαν εκραγεί, αύξηση κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Περίπου το ένα τρίτο των περιστατικών εντοπίστηκε στις παραμεθόριες περιοχές, όπου ομάδες ανταρτών που ανήκουν σε διάφορες εθνοτικές ομάδες συγκρούονται επί δεκαετίες με τον στρατό της Μιανμάρ καθώς επιζητούν να αποκτήσουν αυτονομία και τον έλεγχο των φυσικών πόρων των περιοχών τους.

Σχεδόν το ένα πέμπτο των θυμάτων καταγράφηκε βόρεια της Μάνταλεϊ, μια γενικώς ειρηνική περιοχή πριν το πραξικόπημα, η οποία όμως έχει αναχθεί σε προπύργιο της αντίστασης στο στρατιωτικό καθεστώς.

Το 2020, μία χρονιά πριν το πραξικόπημα, είχαν καταγραφεί 254 θύματα από χερσαίες νάρκες, σύμφωνα με τη UNICEF.

Στους αριθμούς της UNICEF δεν περιλαμβάνονται τα θύματα από τις ενέργειες των μαχητών κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.

3.000 νεκροί από τις δυνάμεις ασφαλείας

Ο στρατός της Μιανμάρ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για ωμότητες και εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των δεκαετιών εμφυλίου. Πέρυσι η Διεθνής Αμνηστία είχε ανακοινώσει ότι ο βιρμανικός στρατός τοποθετεί χερσαίες νάρκες «σε μεγάλη κλίμακα» στο πλαίσιο της μάχης του κατά των αντιπάλων του πραξικοπήματος, κυρίως γύρω από εκκλησίες και στους δρόμους που οδηγούν προς τους ορυζώνες.

Σύμφωνα με τη χούντα, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους μαχητές και τους αντάρτες που ανήκουν σε εθνοτικές ομάδες από την 1η Φεβρουαρίου 2022 ως τον φετινό Ιανουάριο.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν πέσει νεκροί από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ περισσότεροι από 19.000 άλλοι έχουν συλληφθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος