Μια φτωχή γαλλική πόλη, «εργαστήρι της ακροδεξιάς»; Η περίπτωση του Μπεζιέ

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Χακίμ, πρόσφυγας από τη Συρία, άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματος όπου διαμένει, σε μια από τις πιο φτωχές γειτονιές της πόλης Μπεζιέ. Μπροστά του είδε έναν άντρα να τον κατηγορεί ότι μπήκε παράνομα στο κτίριο και ότι “κλέβει το νερό και το ρεύμα”. “Αν δε φύγετε, θα σας αναγκάσει η αστυνομία”, ήταν τα επόμενα λόγια που άκουσαν φοβισμένοι ο Χακίμ, η γυναίκα του και το παιδί τους. Ο άντρας ήταν ο δήμαρχος του Μπεζιέ. Και το Μπεζιέ είναι η πόλη του γαλλικού νότου, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν “εργαστήρι της ακροδεξιάς”.

[blocktext align=”right”]Το βίντεο
Το βίντεο με την “πορεία” του δημάρχου στο κτίριο με τους πρόσφυγες έγινε viral στη Γαλλία. Η απόπειρά του να τους διώξει δεν προχώρησε, καθώς οι εξώσεις γίνονται με δικαστική εντολή. Τα διαμερίσματα δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία του. Και η διακήρυξή του ότι τα παιδιά των σύρων δε θα γίνονται δεκτά στα σχολεία, θα παραβίαζε τον γαλλικό νόμο.…και η ερμηνεία του
Κάποιοι λένε ότι το κίνητρο του δημάρχου είναι η δημοσιότητα. Άλλοι, ότι απευθύνεται στο ακροατήριό του, τους υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου, διασπείροντας τον φόβο. [/blocktext]Λίγες μέρες νωρίτερα, χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν μια σκηνή εξαιρετικά ασυνήθιστη για τη Γαλλία. Τον Ρομπέρ Μενάρ να παρελαύνει επίσημα στην αρένα της πόλης, ακολουθώντας ένα ομοίωμα της Παναγίας και μερικούς αναβάτες με στολές φλαμένκο, υπό το βλέμμα ιερέων. Ήταν, είπε, επαναβεβαίωση των χριστιανικών ριζών της Γαλλίας. Στη Γαλλία της λαϊσιτέ, του απόλυτου διαχωρισμού θρησκείας και δημόσιας σφαίρας, το γεγονός ήταν αναμενόμενο ότι θα εξοργίσει την αριστερά. Η θρησκευτική εκδήλωση, όμως, ήταν μάλλον η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί στο Μπεζιέ, εδώ και λίγους μήνες, οι κάτοικοι ζουν μια πραγματικότητα που προκαλεί αντιδράσεις εντός και εκτός των ορίων της πόλης.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, οργισμένοι διαδηλωτές προσπαθούν να μπουν στην αίθουσα της συνεδρίασης, αλλά οι αστυνομικοί δεν τους αφήνουν. Κρατούν πανό που γράφουν, “Πρόσφυγες, σας καλωσορίζουμε”, και “Μενάρ, το Μπεζιέ δε σου ανήκει”. Ένας από τους λόγους της διαμαρτυρίας, είναι το τελευταίο τεύχους του περιοδικού του δήμου. Στο εξώφυλλό του υπάρχει μια φωτογραφία προσφύγων, ένα τρένο, και ο τίτλος “Έρχονται!”.

Το πρακτορείο Agence France-Presse μηνύει τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή του Μπεζιέ για κακή χρήση της φωτογραφίας του, και κατηγορεί τον δήμαρχο για καταστροφολογία.

Ο Ρομπέρ Μενάρ δεν είναι ένα πρόσωπο άγνωστο ή λίγο γνωστό στη Γαλλία. Δημοσιογράφος και ιδρυτής της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, εκλέχτηκε πριν από 18 μήνες δήμαρχος του Μπεζιέ, με ακροδεξιό πάσο.

Ο ίδιος δεν ανήκει στο Εθνικό Μέτωπο, πήρε, όμως, την εξουσία με τη στήριξη του κόμματος. Αυτοπαρουσιάζεται ως ευθύς, και πολέμιος αυτού που ο ίδιος θεωρεί υποκριτικό πολιτικό κατεστημένο. Γεννημένος στην Αλγερία, είναι ένας “πιε νουάρ”, όπως αποκαλούσαν οι γάλλοι τους πολίτες γαλλικής καταγωγής που ζούσαν στην Αλγερία μέχρι τη στιγμή που η χώρα κατέκτησε την ανεξαρτησία της, οπότε επέστρεψαν στη Γαλλία. Ο πατέρας του υπήρξε μέλος της παραστρατιωτικής οργάνωσης OAS (Οργάνωση Μυστικός Στρατός), που πολεμούσε εναντίον της ανεξαρτησίας της Αλγερίας.

Μια φτωχή γαλλική πόλη, «εργαστήρι της ακροδεξιάς»; Η περίπτωση του Μπεζιέ
Το Μπεζιέ είναι μια από τις πιο παλιές γαλλικές πόλεις

Στο Μπεζιέ, δεν άργησε να δείξει τις προθέσεις του. Πρώτα, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στα παιδιά από τις έντεκα το βράδυ. Μετά, απαγόρευσε στους κατοίκους να απλώνουν πλυμένα ρούχα στα μπαλκόνια των σπιτιών στο ιστορικό κέντρο. Εκεί ζουν μεγάλοι πληθυσμοί με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική, και εγκαταστημένες κοινότητες Ρομά. Πολλοί είναι γάλλοι εδώ και γενιές.

Στη συνέχεια προχώρησε παραπέρα. Όπλισε την τοπική αστυνομία με νέα όπλα και, σύντομα, η πόλη γέμισε τεράστιες αφίσες με όπλα και το σύνθημα “Οι αστυνομικοί έχουν έναν νέο φίλο”.

[blocktext align=”right”]Το Μπεζιέ ήταν κάποτε πλούσια περιοχή λόγω της παραγωγής κρασιού. Σήμερα είναι μια από τις φτωχότερες πόλεις της Γαλλίας. Το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Η ανεργία είναι υψηλή εδώ και δεκαετίες.[/blocktext]Και έπειτα, έβαλε στο στόχαστρό του και τα σχολεία. Ο ίδιος δήλωσε ότι η διοίκησή του συγκέντρωσε λίστες μαθητών για να αποφανθεί πόσοι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι -κατά δήλωσή του, το 64,6%.

“Συγνώμη που το λέω, αλλά ο δήμαρχος έχει, τάξη προς τάξη, τα ονόματα των μαθητών”, δήλωνε τον περασμένο Μάιο στη γαλλική τηλεόραση France 2.

“Το ξέρω ότι δεν έχω το δικαίωμα να το κάνω αυτό. Συγνώμη που το λέω, αλλά τα μικρά ονόματα μας δηλώνουν το θρήσκευμα.”

Η δημοτική αρχή, πάντως, αρνήθηκε ότι υπήρχαν τέτοιες λίστες. Η αστυνομία έκλεισε την έρευνα, λέγοντας ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων.

Το Μπεζιέ έχει γίνει πολιτικό εργαστήρι,
και οι πολίτες αισθάνονται σαν ινδικά χοιρίδια
ή ποντίκια εργαστηρίου.
Ζαν Μισέλ Ντιπλά, Σοσιαλιστές-Μπεζιέ

Ο Guardian μίλησε με κατοίκους του Μπεζιέ. Μια γυναίκα 92 χρόνων λέει για τον δήμαρχο, “πραγματικά καθαρίζει την πόλη. Οι αστυνομικοί είναι πιο ορατοί…. Έχω πολλούς άραβες φίλους, αλλά υπήρχαν πολλοί βορειοαφρικανοί που κυκλοφορούσαν στην πλατεία”.

Ένας συνταξιούχος δάσκαλος διαμαρτύρεται για την παραβίαση των γαλλικών νόμων για το κοσμικό κράτος. “Από την ημέρα της εκλογής του, αυτός ο δήμαρχος δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προκαλεί”.

“Η απαγόρευση του απλώματος ρούχων ήταν αποκαλυπτική. Τελικός του στόχος είναι οι μεγάλοι αριθμοί των φτωχών ανθρώπων που ζουν σε μικροσκοπικά δυάρια, και δεν έχουν πού αλλού να απλώσουν τα πλυμένα τους ρούχα, παρά μόνο έξω από το παράθυρό τους. Πολλές από αυτές τις οικογένειες έχουν βορειοαφρικανικές ρίζες. Οι διαχωρισμοί μεταξύ πλούσιων και φτωχών, πιστών και άπιστων, αυξάνονται”.

Σοφιάν Λεκόμτ, φοιτήτρια

Κάποιοι παρατηρούν ότι ο Μενάρ έχει προχωρήσει πιο δεξιά ακόμη κι από το Εθνικό Μέτωπο και τη Μαρίν Λεπέν. Ο Ζαν Μισέλ Ντιπλά, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Μπεζιέ, λέει “η Μαρίν Λεπέν προσπάθησε να «αποτοξινώσει» το Εθνικό Μέτωπο. Αντίθετα, ο Ρομπέρ Μενάρ είναι πολύ άνετος με το άκρο της άκρας δεξιάς”.

Και, παρότι πολλοί θεωρούν ότι κινείται με στόχο τα πρωτοσέλιδα, άλλοι εκτιμούν ότι υπάρχει στόχευση πίσω από την “τρέλα” του, και ότι οι ακροδεξιές πολιτικές του ίσως λειτουργήσουν υπέρ του Εθνικού Μετώπου, κάνοντάς το να φαίνεται πιο μετριοπαθές σε θέματα όπως η ασφάλεια και το μεταναστευτικό. Κάτι -ενδεχομένως- πολύ χρήσιμο για το Εθνικό Μέτωπο, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

πηγές: BBC, Guardian
φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος