MH17: Τρεις ρώσοι στρατιώτες καταδικάστηκαν για τους θανάτους 298 ανθρώπων

Τρεις στρατιώτες ενός φιλορωσικού αυτονομιστικού στρατού καταδικάστηκαν για φόνο σχετικά με τον θάνατο 298 ανθρώπων που επέβαιναν στην πτήση MH17 των Μαλαισιανών αερογραμμών που κατέπεσε τον Ιούλιο του 2014.

Οι Ρώσοι Igor Girkin και Sergey Dubinskiy και ο Ουκρανός Leonid Kharchenko, κρίθηκαν ένοχοι για 298 κατηγορίες δολοφονίας και “παράνομης πρόκλησης συντριβής αεροσκάφους” από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ. Καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

MH17: Τρεις ρώσοι στρατιώτες καταδικάστηκαν για τους θανάτους 298 ανθρώπων
(AP Photo/Phil Nijhuis)

Ο τέταρτος κατηγορούμενος Oleg Pulatov αθωώθηκε αφού το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε προηγούμενη γνώση του σχεδίου εκτόξευσης του πυραύλου. Ούτε είχε την εξουσία να ακυρώσει την εντολή του Dubinskiy να βρει τον πύραυλο, δήλωσε το δικαστήριο.

Ο δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Χάγης Hendrik Steenhuis διαπίστωσε επίσης ότι η MH17 κατέπεσε τον Ιούλιο του 2014 από ρωσικό πύραυλο Buk που εκτοξεύτηκε από μια κατεχόμενη από το Κρεμλίνο περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας.

Είπε στις αρχές της διαδικασίας: “Το δικαστήριο μπορεί ήδη να δηλώσει ότι υιοθετεί την άποψη ότι η MH17 καταρρίφθηκε από πύραυλο Buk που εκτοξεύθηκε από γεωργικό χωράφι κοντά στο Pervomaisk [στη ρωσοκρατούμενη περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας]”.

Η πτήση των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 283 επιβάτες και τα 15 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτήν.

Το περιστατικό προκάλεσε γεωπολιτικό σπαραγμό στις αρχές της αρχικής εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, όπου έπεσε η MH17.

Η Ρωσία αρνήθηκε κάθε ευθύνη, αλλά η ολλανδική κυβέρνηση θεωρεί τη Μόσχα υπεύθυνη. Ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο περιέγραψε το περιστατικό ως “τρομοκρατική ενέργεια”.

Τα δύο τρίτα των επιβατών της πτήσης μεταξύ Άμστερνταμ και Κουάλα Λουμπούρ ήταν Ολλανδοί.

Πηγή: skynews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος