Μεξικό: Πρώτη σύλληψη για κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφου στην υπόθεση Pegasus

Στα χέρια της δικαιοσύνης, στο Μεξικό, βρίσκεται άνδρας που κατασκόπευε δημοσιογράφο χάρη στο λογισμικό Pegasus, που  παράγεται από ισραηλινή εταιρία και έχει συνδεθεί με σειρά  διεθνών αποκαλύψεων  για κατασκοπεία.

Ο άνδρας συνελήφθη στην αρχή του μήνα στο κεντρικό Μεξικό στην πόλη Κερατάρο για παράνομές υποκλοπές και  προφυλακίστηκε.

Σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για την πρώτη σύλληψη που αποφασίστηκε κατόπιν καταγγελίας που είχε γίνει το 2017 από δημοσιογράφους και ακτιβιστές και της έρευνας που άρχισε να διενεργείται μόλις τον Ιούλιο, έπειτα από τις αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου.

Η ισραηλινή εταιρεία NSO Group βρέθηκε εκτεθειμένη τον Ιούλιο, έπειτα από τη δημοσίευση ευρείας κλίμακας έρευνας από διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων, που αποκάλυψε ότι το λογισμικό της, το Pegasus, επέτρεψε να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών και επικεφαλής επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες. Ανάμεσα στους στόχους ήταν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και συγγενείς του σημερινού μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, την περίοδο που ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, επί των ημερών του προκατόχου του Ενρίκε Πένια Νιέτο στο αξίωμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος