Μεξικό: Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ετσεβερία

Array

Ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Λουίς Ετσεβερία, ο οποίος ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα το 1970, υποσχόμενος ένα δημοκρατικό άνοιγμα για τη χώρα, αλλά ηγήθηκε έξι από τα πιο σκληρά χρόνια του λεγόμενου «βρώμικου πολέμου» κατά αντιφρονούντων, πέθανε σε ηλικία 100 ετών. Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επιβεβαίωσε σήμερα το θάνατο, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ετσεβέρια.

Ως ηλικιωμένος, ο Ετσεβερία απέφυγε τις προσπάθειες Μεξικανών εισαγγελέων να του απαγγείλουν κατηγορίες για γενοκτονία για το ρόλο του σε δύο περιβόητες σφαγές φοιτητών διαδηλωτών το 1968 και το 1971 που καθόρισαν μια εποχή σκληρής κρατικής καταστολής. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιοδήποτε λάθος και είπε ότι η συνείδησή του ήταν καθαρή. Αρνήθηκε να καταθέσει για εγκλήματα που δεν έχουν εξιχνιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα.

Η προεδρία του (1970-1976) από την αρχή στιγματίστηκε από κατηγορίες ότι διέταξε τον στρατό να ανοίξει πυρ εναντίον χιλιάδων φοιτητών που διαδήλωναν ειρηνικά στην περιοχή Τλατελόλκο της Πόλης του Μεξικού στις 2 Οκτωβρίου 1968 ενώ διατελούσε υπουργός Εσωτερικών.

Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση είπε ότι μόλις 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη σφαγή, που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Πόλη του Μεξικού. Μάρτυρες είπαν ότι πολλά περισσότερα πτώματα απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Εκατοντάδες φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν και φυλακίστηκαν μετά τη διαδήλωση, η οποία έλαβε χώρα όταν είχαν ξεσπάσει φοιτητικές εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν δόθηκε ποτέ οριστικός αριθμός νεκρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος