Μεξικό: 37 θάνατοι μεταναστών από ανεπιτυχείς απόπειρες για πέρασμα στις ΗΠΑ

Τριάντα επτά μετανάστες, ανάμεσά τους 22 χωρίς έγγραφα ταυτότητας, έχασαν τη ζωή τους από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2022 στο Μεξικό, στη μεγάλη πλειονότητά τους προσπαθώντας να περάσουν κολυμπώντας τον Ρίο Γκράντε, φυσικό σύνορο με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την Κυριακή 12/6 οι μεξικανικές αρχές.

Από τους 37, «οι 33 πνίγηκαν και άλλοι τέσσερις έχασαν τη ζωή τους από διάφορα αίτια στις πολιτείες Βερακρούς (ανατολικά) και Μπάχα Καλιφόρνια (βορειοδυτικά)», ενημέρωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM) με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Εξ αυτών, 22 «δεν είχαν έγγραφα ταυτότητας». Εξ όσων αναγνωρίστηκαν, τέσσερις ήταν από το Μεξικό, τέσσερις από τη Νικαράγουα και τρεις από την Ονδούρα. Στα θύματα συγκαταλέγονταν ακόμη ένας υπήκοος Γουατεμάλας, ένας υπήκοος Κούβας, ένας υπήκοος Περού κι ένας υπήκοος Βενεζουέλας.

Πέντε από τα 37 θύματα ήταν γυναίκες, σύμφωνα με το INM.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από κράτη της κεντρικής Αμερικής και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ, για να σωθούν από τη βία και την ανέχεια στις πατρίδες τους.

Όμως καθώς διασχίζουν το Μεξικό, πολλοί πέφτουν θύματα εγκλημάτων ή εκβιάσεων, ενώ άλλοι πεθαίνουν σε δυστυχήματα.

Το πιο πολύνεκρο τέτοιο δυστύχημα έγινε τον Δεκέμβριο, όταν φορτηγό με ρυμουλκούμενο που μετέφερε 160 μετανάστες ανατράπηκε στην πολιτεία Τσιάπας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 56 εξ αυτών.

Τη Δευτέρα, «καραβάνι» χιλιάδων μεταναστών χωρίς χαρτιά αναχώρησε από την μεξικανική πόλη Ταπατσούλα (Τσιάπας, νότια), με σκοπό να φθάσει στις ΗΠΑ.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, η μεξικανική κυβέρνηση άρχισε να μοιράζει σε εκατοντάδες εξ αυτών έγγραφο που τους εγγυάται ότι μπορούν να μείνουν στην επικράτεια της χώρας για 30 ημέρες, χωρίς να φοβούνται την απέλαση.

Τα «καραβάνια» μεταναστών που διασχίζουν το Μεξικό είχαν προκαλέσει μεγάλες εντάσεις με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021).

Έκτοτε, το Μεξικό έκανε αυστηρότερους τους ελέγχους στα νότια σύνορά του και το 2021 συνελήφθησαν 307.679 μετανάστες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος