Μετρά τις πληγές της η Ιαπωνία: Καταστροφές σε σπίτια και δρόμους, δεκάδες χιλιάδες χωρίς ρεύμα

Ο εγκέλαδος χτύπησε την Ιαπωνία με 7,6 Ρίχτερ. Κτίρια κατέρρευσαν, δρόμοι κόπηκαν στα δύο, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα. Τσουνάμι έχει ήδη χτυπήσει τις δυτικές ακτές.

Ο σεισμός, αρχικά εκτιμώμενου μεγέθους 7,6 βαθμών, προκάλεσε κύματα ύψους περίπου ενός μέτρου κατά μήκος τμημάτων της Θάλασσας της Ιαπωνίας με ένα κύμα μεγαλύτερου ύψους να αναμένεται, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τσουνάμι για τις παραλιακές νομαρχίες Ισικάουα, Νιιγκάτα και Τογιάμα. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδονται σημαντικές προειδοποιήσεις από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τον Μάρτιο του 2011 τη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα οι ιαπωνικές αρχές υποβάθμισαν τον βαθμό προειδοποίησης για «μεγάλο τσουνάμι» για την περιοχή Νότο στη νομαρχία Ισικάουα. Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με έδρα τη Χαβάη ανέφερε επίσης πως η απειλή για τσουνάμι μετά τον σεισμό «έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί». «Η απειλή ενός τσουνάμι έχει πλέον ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό», τόνισε η υπηρεσί.

Συνολικά 21 σεισμικές δονήσεις μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου των 4 βαθμών έπληξαν την κεντρική Ιαπωνία σε διάστημα μικρότερο των 90 λεπτών, σύμφωνα με την JMA. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,7 βαθμών στις 09:06, ένας άλλος μεγέθους 6,1 βαθμών στις 09:18, στη συνέχεια τρεις ακόμη μεγέθους 4,5 έως 4,8 βαθμών έως τις 09:16.

Μετρά τις πληγές της η Ιαπωνία: Καταστροφές σε σπίτια και δρόμους, δεκάδες χιλιάδες χωρίς ρεύμα
(Photo by Yusuke FUKUHARA / Yomiuri Shimbun / AFP)

Σπίτια καταστράφηκαν και μονάδες του στρατού έχουν σταλεί για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, όπως ανάφερε ο Χαγιάσι Γιοσιμάσα, κυβερνητικός εκπρόσωπος, στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι αρχές εξακολουθούν να αποτιμούν την έκταση των ζημιών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά τον σεισμό, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους να προετοιμαστούν για περισσότερες καταστροφές. «Οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενους περαιτέρω σεισμούς και καλώ τον κόσμο στις περιοχές όπου αναμένονται τσουνάμι να εκκενώσουν το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Κισίντα.

Ο σεισμός ταρακούνησε επίσης κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο, περίπου 500 χλμ. από την Ουατζίμα. Περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα, ανέφερε η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Hokuriku Electric Power.

Τα δρομολόγια με τρένα υψηλής ταχύτητας στην Ισικάουα αναστάλθηκαν, ενώ οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Softbank και KDDI ανέφεραν διακοπές στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις στην Ισικάουα και στη Νιιγκάτα, σύμφωνα με τους ιστοτόπους τους.

Η ιαπωνική αεροπορική εταιρία ANA έδωσε εντολή σε αεροπλάνα που κατευθύνονταν σε αεροδρόμια στην Τογιάμα και την Ισικάουα να γυρίσουν πίσω, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε τις περισσότερες πτήσεις της προς τις περιοχές Νιιγκάτα και Ισικάουα και οι αρχές δήλωσαν πως ένα από τα αεροδρόμια της Ισικάουα έκλεισε.

Μετρά τις πληγές της η Ιαπωνία: Καταστροφές σε σπίτια και δρόμους, δεκάδες χιλιάδες χωρίς ρεύμα
(Photo by Yusuke FUKUHARA / Yomiuri Shimbun / AFP)

Πυρηνικά εργοστάσια

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε προβλήματα σε πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στις μονάδες της Kansai Electric Power στο Όι και στην Τακαχάμα στη νομαρχία Φουκούι.

Η μονάδα της Hokuriku στη Σίκα της Ισικάουα, που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είχε διακόψει τη λειτουργία των δύο αντιδραστήρων της πριν από τον σεισμό για τακτική επιθεώρηση και δεν είχε επίπτωση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο σημερινός σεισμός σημειώθηκε στη διάρκεια μιας δημόσιας αργίας όπου εκατομμύρια Ιάπωνες επισκέπτονται παραδοσιακά ναούς για τη νέα χρονιά. Στην Καναζάουα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ισικάουα, εικόνες έδειχναν ό,τι απέμεινε από την πύλη Τορίι στην είσοδο ενός σιντοϊστικού ναού καθώς ανήσυχοι πιστοί παρακολουθούσαν.

Διαβάστε ακόμα:

Νότια Κορέα: Οι αρχές νότιας επαρχίας δίνουν εντολή εκκένωσης στους κατοίκους μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία

Ρωσία: Προειδοποίηση για τσουνάμι σε πόλεις της Άπω Ανατολής λόγω του σεισμού στην Ιαπωνία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος