«Μέτωπο» ενάντια στη μεταναστευτική οδό των Βαλκανίων από Ουγγαρία, Αυστρία και Σερβία

Array

Ο πολιτικός συντονισμός για το κλείσιμο της «βαλκανικής διαδρομής» ήταν το κύριο θέμα της συνόδου κορυφής μεταξύ Ουγγαρίας, Αυστρίας και Σερβίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη. «Για το συμφέρον της Ευρώπης και των τριών μας εδώ, θα πρέπει να μετακινήσουμε αυτή τη γραμμή άμυνας όσο πιο νότια γίνεται», ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο Αυστριακός Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη.

Σήμερα η κύρια γραμμή σε αυτή τη γραμμή είναι τα σερβο-ουγγρικά σύνορα, είναι προς το συμφέρον όλων να μετακινηθεί αυτή νοτιότερα», διαβεβαίωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν.

Είπε επίσης ότι το πιο σημαντικό είναι να παρουσιάζονται και να αξιολογούνται σε εξωτερικό χώρο οι αιτήσεις ασύλου όσων μπαίνουν στην ΕΕ. Και ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διατηρεί τη γραμμή του συναδέλφου του: «Η Σερβία, ενώ σέβεται το διεθνές δίκαιο και δείχνει αλληλεγγύη με όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δεν θέλει να γίνει hot spot ή πάρκινγκ για μετανάστες και θα κάνουμε τα πάντα, για να διατηρηθεί η ειρήνη στη χώρα μας», δήλωσε.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την ΕΕ να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης για να εξασφαλίσει την ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών. «Υποστηρίζω μια πολιτική επιστροφής από την ΕΕ, νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να εργαστούμε με ορισμένους συνδυασμούς. Οι χώρες προέλευσης πρέπει να πάρουν κάτι από την υποδοχή των πολιτών τους, πρέπει να είναι μια κατάσταση win-win».
Αφού τεθούν οι πολιτικές βάσεις για αυτή τη συνεργασία, μια τεχνική συνάντηση των υπουργών μετανάστευσης στο Βελιγράδι θα συζητήσει συγκεκριμένα μέτρα και νομοθετικές αλλαγές.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος