«Μετωπική» ΕΕ – Λευκορωσίας για προσφυγικό – μεταναστευτικό: Απειλές Λουκασένκο ― Προειδοποίηση από Βρυξέλλες (video)

Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Μινσκ εξετάζουν οι Βρυξέλλες, ενώ στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες. Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία προειδοποιούν για πιθανότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης, ενώ ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο απειλεί τις ευρωπαϊκές χώρες ακόμα και με αναστολή παροχής φυσικού αερίου.

«Η κατάσταση είναι πολύ καταστροφική. Η επόμενη μέρα θα είναι χειρότερη. Κάποιος πρέπει να αντιδράσει» προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη Λευκορωσία, Μάμο Μουλούσεφ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επεκτείνει και θα εντείνει τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος Λουκασένκο. Αυτό θα αποφασιστεί στη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα» επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας.

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε: «Ζεσταίνουμε την Ευρώπη κι εκείνοι μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και τί θα γίνει εάν σταματήσουμε την παροχή φυσικού αερίου;».

Την αλληλεγγύη του προς την Πολωνία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας, με μήνυμά του στο Twitter: «Η κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει, στην Πολωνία και σε όλη την Ευρώπη».

Πάντως, Μόσχα και Άγκυρα αρνούνται κατηγορηματικά ότι οι αεροπορικές τους εταιρείες εμπλέκονται στη στοχευμένη μεταφορά προσφύγων στα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Από ότι ξέρω η αεροπορική εταιρεία Αεροφλότ δεν έχει απευθείας πτήσεις ανάμεσα στο Μινσκ και τις πρωτεύουσες των χωρών από τις οποίες φεύγουν μαζικά οι πρόσφυγες προς την Ευρώπη» αναφέρει σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. 

«Απορρίπτουμε την προσπάθεια να παρουσιαστεί η Τουρκία ως μέρος του προβλήματος σε ένα θέμα στο οποίο δε συμμετέχει» τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε από την ΕΕ να αποκαταστήσει τις επαφές με τη Λευκορωσία προκειμένου να λυθεί το προσφυγικό πρόβλημα.

Η σημασία του Ρωσικού Αγωγού φυσικού αερίου «Γιαμάλ»

Ο αγωγός Γιαμάλ μπορεί να μεταφέρει 33 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο και εκτιμάται πολύ σημαντικός για την Ευρώπη.

Ο «Γιαμάλ» ξεκινά από την Τορζόκ της Ρωσίας, περνά από τη Λευκορωσία, την Πολωνία και καταλήγει στη Γερμανία και την Αυστρία. Ωστόσο πρέπει να υπάρξει η άδεια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να διέλθει.

Ο συγκεκριμένος αγωγός είναι στην επικαιρότητα διότι δεν απειλει μόνο ο Λουκασένκο ότι «θα κλείσει τις στρόφιγγες». Πρόσφατα μειώθηκε η παροχή αερίου και αντιστράφηκε η πορεία του, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, που έχει εκτοξεύσει τις τιμές.

Η Ουκρανία συγκεντρώνει 8.500 χιλιάδες στρατιώτες και 15 ελικόπτερα στα σύνορα με τη Λευκορωσία και θα κάνει στρατιωτικές ασκήσεις. Ωστόσο, ταυτόχρονα και η Ρωσία φαίνεται ότι ενισχύει και πάλι τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που συνάντησε στην Ουάσιγκτον τον Ουκρανό ομόλογό του εξέφρασε την ανησυχία του για την ασυνήθιστη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως, εμφανίζεται εξαιρετικά ενοχλημένος γιατί η Ουκρανία χρησιμοποίησε τα τουρκικά drones κατά των ρωσόφιλων.

Προειδοποίησε δε τη Μόσχα, ότι δεν θα της επιτρέψει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως πολιτικό όπλο κατά της Ουκρανίας με αφορμή τον άλλο αγωγό, Nord Stream 2.

Επιμέλεια: Ανδριάνα Μαγγανιά – Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος