Μεταναστευτική Κρίση: Καταγγελίες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για Λευκορωσία και Πολωνία

Η Λευκορωσία και η Πολωνία διαπράττουν «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα σύνορά τους, καταγγέλλει σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Σύμφωνα με την έκθεση,  οι λευκορωσικές αλλά και οι πολωνικές αρχές «έχουν υποχρέωση να αποτρέψουν νέους θανάτους, εγγυώμενες απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στους ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί στη συνοριακή ζώνη».

Ερευνητές του HRW πήραν συνεντεύξεις σε βάθος από 19 μετανάστες και αιτούντες άσυλο, σημειώνεται στο κείμενο, με τις αφηγήσεις τους να αποκαλύπτουν πως αρκετοί «επαναπροωθήθηκαν, ενίοτε βίαια, από την πολωνική συνοριοφρουρά».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογραμμίζει ότι οι επαναπροωθήσεις αυτές «παραβιάζουν το δικαίωμα του ασύλου που είναι εγγεγραμμένο στο ευρωπαϊκό δίκαιο» και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να «αρχίσει να δείχνει αλληλεγγύη προς τα θύματα στα σύνορα και στις δύο πλευρές, που υποφέρουν και πεθαίνουν».

Στη Λευκορωσία, τονίζει η ΜΚΟ, «η βία, η απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, καθώς και η πίεση (που ασκείται) από τη λευκορωσική συνοριοφυλακή είναι καθημερινό φαινόμενο».

Σε «ορισμένες περιπτώσεις» μετανάστες έχουν υποστεί «βασανισμούς», κατά παραβίαση «των διεθνών νομικών υποχρεώσεων της Λευκορωσίας».

«Ενώ η Λευκορωσία κατασκεύασε αυτή την κατάσταση αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες συνέπειες, η Πολωνία φέρει μέρος της ευθύνης για τα δεινά στη ζώνη των συνόρων», τόνισε η Λίντια Γκολ, ερευνήτρια ειδικευμένη στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία στην HRW.

Στο κείμενο της μη κυβερνητικής οργάνωσης αναφέρεται πως τρεις μετανάστες κατηγορούν την πολωνική συνοριοφυλακή  ότι χώρισαν οικογένειες, ανάμεσά τους γονείς και παιδιά, διακομίζοντας σε νοσοκομείο κάποιους που χρειάζονταν άμεσα βοήθεια, αλλά επαναπροωθώντας τους άλλους στη Λευκορωσία.

Η κυρία Γκολ απαιτεί το Μινσκ και τη Βαρσοβία «να τερματίσουν το πινγκ-πονγκ επαναπροωθήσεων» και «να επιτρέψουν σε ανεξάρτητους παρατηρητές, ειδικά δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσβαση στις ζώνες των συνόρων όπου επιβάλλονται περιορισμοί επί του παρόντος».

Οργανώσεις αρωγής υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και στις δύο πλευρές των συνόρων από την έναρξη της κρίσης το καλοκαίρι. Το HRW κάνει λόγο για 13 νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος