Μεταφορά 1.300 μελών του ISIS από τη Συρία σε ιρακινές φυλακές

Με την έναρξη της μεταφοράς μελών του ISIS από φυλακές της Συρίας στο Ιράκ πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο Χαλέντ Ιακουμπί, σύμβουλος του Ιρακινού Πρωθυπουργού για θέματα ασφαλείας, επιβεβαίωσε ότι σχεδόν 1.300 μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης έχουν μεταφερθεί σε ιρακινές φυλακές, εκ των οποίων μόνο τέσσερις είναι Ιρακινοί.

Ο αλ Ιακουμπί εξήγησε σε δηλώσεις του στο Al‑Arabiya/Al‑Hadath το βράδυ της Δευτέρας (1/2) ότι οι ιρακινές αρχές συμφώνησαν να δεχτούν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, προκειμένου να αποτρέψουν την απόδρασή τους από τις συριακές φυλακές. Πρόσθεσε ότι η επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στο εσωτερικό της Συρίας το τελευταίο διάστημα συνέβαλε στη λήψη αυτής της απόφασης.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η ιρακινή πλευρά διαθέτει επαρκείς δυνατότητες ασφαλείας για την προστασία των συνόρων της. Όσον αφορά τη συμφωνία μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) για την ενσωμάτωση των τελευταίων στο κράτος, σημείωσε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη που εξυπηρετεί και τα ιρακινά συμφέροντα.

Ιράκ: Στήριξη στον αλ – Μάλικι για πρωθυπουργό παρά τις απειλές Τραμπ

Αναφερόμενος στην απόφαση να προταθεί ο Νούρι αλ ‑ Μάλικι για την πρωθυπουργία του Ιράκ, παρά τις προειδοποιήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο αλ Ιακουμπί τόνισε ότι «οι περιφερειακές ατζέντες και οι συνθήκες ασκούν πίεση στις πολιτικές δυνάμεις στο Ιράκ» και υπογράμμισε ότι η στάση του Τραμπ απέναντι στον Μάλικι δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Πάντως η κυριότερη σιιτική συμμαχία στο Ιράκ, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κατέστησε σαφές πως υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Νούρι αλ – Μάλικι για το αξίωμα του πρωθυπουργού, παρότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να τερματίσει κάθε βοήθεια της Ουάσιγκτον στη χώρα αν αναλάβει.

Μια πρώτη ομάδα 150 ατόμων, μεταξύ των οποίων εξέχοντες ηγέτες του ISIS και Ευρωπαίοι, έφτασε στο Ιράκ από φυλακή στη Χασακά στα τέλη Ιανουαρίου 2026. Τα άτομα αυτά, όλα σε ηγετικό επίπεδο, είχαν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις του ISIS σε ιρακινό έδαφος από το 2014, όταν η οργάνωση κατείχε εκτεταμένες περιοχές σε Ιράκ και Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε στις 21 Ιανουαρίου ότι είχε ξεκινήσει τη μεταφορά κρατουμένων του ISIS από τη Συρία στο Ιράκ, μετά την ταχεία κατάρρευση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, υπό κουρδική ηγεσία (SDF) στη βορειοανατολική Συρία, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες για την ασφάλεια των φυλακών και των κέντρων κράτησης που φρουρούσαν.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: alarabiya

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος