Μετά 38 χρόνια φυλάκισης, η Γαλλία αρνείται να απελάσει τον Λιβανέζο Τζορτζ Ιμπραήμ Αμπντάλλα

Το διοικητικό δικαστικό σώμα στη Γαλλία αρνήθηκε να διατάξει την απέλαση του Λιβανέζου Τζορτζ Ιμπραήμ Αμπντάλλα, ενός από τους παλαιότερους κρατούμενους στη Γαλλία, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία ενός Αμερικανού και ενός Ισραηλινού διπλωμάτη το 1987.

Οι δικηγόροι του Αμπντάλλα θεώρησαν αυτή την απόφαση απέλασης απαραίτητο στάδιο για την απελευθέρωσή του. Ο Αμπντάλλα φυλακίστηκε πριν από σχεδόν 38 χρόνια και τα εννέα αιτήματά του για υπό όρους αποφυλάκιση έχουν μέχρι στιγμής απορριφθεί.

Στην απόφασή του, που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, το Διοικητικό Δικαστήριο του Παρισιού κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένο να δώσει εντολή στο Υπουργείο Εσωτερικών να εκδώσει τέτοιο διάταγμα.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει νομοθετικό ή οργανωτικό μέτρο ή κάποια γενική αρχή που απαιτεί από το Υπουργείο Εσωτερικών να λάβει απόφαση απέλασης κατά αλλοδαπού πολίτη ο οποίος, ενώ βρίσκεται υπό κράτηση, δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια». 

Το 1987 εκδόθηκε απόφαση εναντίον του πρώην επικεφαλής των λιβανικών ένοπλων επαναστατικών φατριών, ο οποίος συνεργαζόταν με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αφού καταδικάστηκε για συνέργεια στη δολοφονία δύο διπλωματών, εκ των οποίων ο ένας ήταν Αμερικανός και ο άλλος ένας Ισραηλινός. Ο Αμπντάλλα, που ήταν ένας από τους πιο επιφανείς δράστες του κύματος επιθέσεων που έπληξε τη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα, ξεκίνησε το τριακοστό όγδοο έτος της φυλάκισής του και σήμερα είναι εβδομήντα ετών.

Ήταν δυνατό να αποφυλακιστεί από το 1999, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, αλλά τα εννέα αιτήματά του για υπό όρους αποφυλάκιση απορρίφθηκαν.

Το 2013, το δικαστικό σώμα ενέκρινε αίτημα αποφυλάκισης, υπό τον όρο ότι θα υπόκειται σε απόφαση απέλασης από το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία δεν εκδόθηκε ποτέ.

Το 2020, ο Αμπντάλλα επανέλαβε την προσπάθειά του με τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών, Τζέραλντ Νταρμανίν, αλλά οι επιστολές του έμειναν αναπάντητες.

Ο δικηγόρος του, Jean-Louis Chalancet, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από την απόφαση του δικαστηρίου, προσθέτοντας: «Εφόσον δεν υπάρχει εγγύηση αποβολής, δεν μπορούμε να υποβάλουμε νέο αίτημα για την αποφυλάκισή του». Πρόσθεσε «για άλλη μια φορά, η πολιτική και εκτελεστική αρχή εμποδίζει την υπό όρους αποφυλάκιση του Τζορτζ Αμπντάλλα».

Ο Λίβανος βρισκόταν στη μέση του εμφυλίου πολέμου (1975-1990), όταν οΤζορτζ Αμπντάλλα συνίδρυσε τις Λιβανικές Επαναστατικές Ένοπλες Φατρίες, μια φιλοσυριακή, αντι-ισραηλινή μαρξιστική ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη για πέντε επιθέσεις, τέσσερις από τις οποίες ήταν θανατηφόρες, στο 1981 και 1982 στη Γαλλία.

Συνελήφθη στη Λυών στις 24 Οκτωβρίου 1984 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αφού κρίθηκε ένοχος για συνέργεια στις δολοφονίες του 1982 των Αμερικανών διπλωματών Charles Ray και του Ισραηλινού Yakov Barsimantov στο Παρίσι το 1982 και στην απόπειρα δολοφονίας του γενικού προξένου των ΗΠΑ Robert Ohm στο Στρασβούργο το 1984.

Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος