Μέση Ανατολή: Αντιδράσεις για τις ισραηλινές επιθέσεις σε κυανόκρανους – Συνεχίζεται το σφυροκόπημα σε Λίβανο και Γάζα

Στο κενό πέφτει κάθε φωνή για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ φέρεται αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιθέσεις σε Γάζα και Λίβανο μέχρι την εξάλειψη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Ούτε η μεγάλη εβραϊκή αργία του Γιομ Κιπούρ ήταν αρκετή για να σταματήσει τις επιθέσεις. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές σε τρία χωριά βόρεια και νότια της Βηρυτού, έξω από τα προπύργια της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, σε νεότερο απολογισμό των θυμάτων των ισραηλινών επιθέσεων.

Ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν αγορά στην πολυπληθή πόλη Ναμπατίγια στο νότιο Λίβανο, περίπου δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, μετέδωσε το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI. Ο ισραηλινός στρατός είχε προσφάτως καλέσει τους κατοίκους 25 τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Ναμπατίγια, στην οποία βρίσκονται πολλά νοσοκομεία και κέντρα περιφερειακής διοίκησης, να μετακινηθούν βόρεια, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τα πλήγματά τους και τις χερσαίες εισβολές του στο νότιο Λίβανο.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για τις αλλεπάλληλες ισραηλινές επιθέσεις κατά της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Πάνω από 40 χώρες διατύπωσαν με κοινό ανακοινωθέν την «πλήρη» υποστήριξή τους στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL/FINUL) και προέτρεψαν στην προστασία των μελών των ειρηνευτικών αυτών δυνάμεων, πέντε από τους οποίες τραυματίστηκαν μέσα σε 48 ώρες.

Διεθνή κατακραυγή πυροδοτούν τα δύο περιστατικά με ισραηλινά πυρά κατά της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, τις τελευταίες 48 ώρες. Η ίδια η UNIFIL κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον των μελών της.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι άνοιξε πυρ κοντά στο φυλάκιο όπου τραυματίστηκαν δύο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα, και πως διεξάγει έρευνες για το συμβάν.

Εκτός από τον από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την Κύπρο όπου διεξήχθη η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος Κορυφής καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Ισπανός πρωθυπουργός μάλιστα ζήτησαν να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Σε ερώτηση της απεσταλμένης του ERTNews στη Βηρυτό Αλεξίας Καλαϊτζή ο εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ στην πρώτη συνέντευξη τύπου μετά τη δολοφονία Νασράλα δηλώνει ανοικτός σε διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, επισημαίνοντας  ωστόσο ότι προτεραιότητα παραμένει η στρατιωτική ήττα του Ισραήλ.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης του λαού, της κυβέρνησης του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου μετέβη στη Βηρυτό. Μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία της χώρας επισκέφθηκε τη συνοικία Μπάστα, όπου 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. 

Ισραηλινό ΥΠΕΞ: «Ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς υπερασπίστηκε την απόφαση να απαγορευθεί η είσοδος στο Ισραήλ στον Αντόνιο Γκουτέρες, αφού πάνω από 100 κράτη μέλη του ΟΗΕ διαμαρτυρήθηκαν κατά της κίνησης της ισραηλινής κυβέρνησης να ανακηρύξει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Με κοινή τους επιστολή, οι 100 χώρες τόνισαν την «πλήρη υποστήριξη και εμπιστοσύνη στον Γενικό Γραμματέα και το έργο του» και δήλωσαν ότι η απόφαση του Κατς να τον κηρύξει «ανεπιθύμητο πρόσωπο βλάπτει την «ικανότητα του ΟΗΕ να εκτελέσει την εντολή του» και αυτό «θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και καθιέρωση μιας αξιόπιστης πορείας προς τη λύση των δύο κρατών».

Ο Κατς απάντησε με τρόπο απαξιωτικό στην επιστολή, γράφοντας στο X ότι η απόφαση για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γκουτέρες υποκινήθηκε από την άρνησή του να καταδικάσει την πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ παράλληλα με την «αντισημιτική και αντι-ισραηλινή συμπεριφορά του».

Την ίδια ώρα, η φιλοϊρανική οργάνωση εξαπέλυσε νέο μπαράζ ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, ενώ οι σειρήνες ήχησαν και στην πόλη Χερτσιλιγιά βορείως του Τελ Αβίβ, όπου προκλήθηκαν ζημιές σε οίκο ευγηρίας ύστερα από επίθεση με drone, που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο.

Για πρώτη φορά από το 1973, το Ισραήλ τιμά το Γιομ Κιπούρ, την πιο ιερή μέρα στο εβραϊκό ημερολόγιο, εν μέσω πολέμου σε δύο μέτωπα. Την ώρα που οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο μαίνεται και το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα.

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα του θύλακα. Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν την τελευταία εβδομάδα την περιοχή με στόχο να σταματήσουν, όπως υποστηρίζουν, την ανασύνταξη της Χαμάς.  Για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες κάνουν λόγο παλαιστινιακές πηγές. 

Ρεπορτάζ: Ευγενία Μυρίδου

Ενίσχυση βορείου μετώπου

Από τη μια πλευρά η εντολή του Ισραηλινού στρατού να μην επιστρέψουν οι κάτοικοι του Νοτίου Λιβάνου στα σπίτια τους. Και από την άλλη η εντολή για την ενεργοποίηση μιας επιπλέον ταξιαρχίας των χερσαίων δυνάμεων. 

Δυο σημεία που δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί ανεβάζουν τον πήχη του Βορείου μετώπου, σε μια ακόμη προσπάθεια δημιουργίας ασφαλούς ζώνης- όπως την έχουν αναφέρει- και παράλληλα εξολόθρευση της Χεζμπολάχ.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη τελική απόφαση για την ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD στο Ισραήλ, τονίζουν νέα δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, σε αντίθεση με άλλα δημοσιεύματα ισραηλινών μμε που ανέφερνα ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποφασίσει την ανάπτυξη του συστήματος αυτού.

Νωρίτερα, το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 και το ισραηλινός ραδιοφωνικός σταθμός του στρατού, ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν στο Ισραήλ το THAAD, το οποίο και θα χειρίζονται Αμερικανοί στρατιώτες.

Ρουκετοπόλεμος

Με βαλλιστικούς πυραύλους, μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη- Καμικάζι και ρουκέτες η Χεζμπολαχ στοχοποιεί πλέον τα αστικά κέντρα αλλά και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. 

Από την Σιιτική οργάνωση έλεγαν ότι έπληξαν στρατιωτική βάση στην Χάιφα. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. 
Σειρήνες ήχησαν στην πόλη αρκετές ώρες αργότερα για δυο βαλλιστικούς πυραύλους- επικράτησε πανικός. Η κάμερα του ertnews κατέγραψε το περιστατικό. Αλλά οι πύραυλοι αυτοί καταστράφηκαν από ισραηλινά αεροσκάφη που περιπολούν. 

Γάζα

Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους εκατοντάδες χιλιάδες εναπομείναντες κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν νότια. Θα γίνουν επιχειρήσεις «για μεγάλο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με τον αραβόφωνο εκπρόσωπο του στρατού. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν ήδη να φύγουν από τη βόρεια Γάζα παρά τις εντολές εκκένωσης του στρατού, λόγω πυροβολισμών και χτυπημάτων γύρω από τους δρόμους εκκένωσης.

Ανταπόκριση – Χάιφα: Γιώργος Σιδέρης

Στη Βηρυτό ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής έφτασε στη Βηρυτό, οδηγώντας μάλιστα ο ίδιος το κυβερνητικό αεροσκάφος και αψηφώντας ουσιαστικά τον κίνδυνο των ισραηλινών πυρών, έστειλε από την πρωτεύουσα της χώρας, μήνυμα συμπαράστασης και υποστήριξης τόσο στον λαό και στην κυβέρνηση του Λιβάνου, όσο και στην Αντίσταση, δηλαδή τη Χεζμπολάχ.

Μάλιστα, είπε ότι θα αποσταλεί από το Ιράν και ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να βοηθηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι που υπάρχουν πλέον εντός της χώρας.

Για τους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ εντός και εντός του Λιβάνου, αυτή ήταν μια κίνηση σχεδόν αναμενόμενη. Είναι ο δεύτερος αξιωματούχος του Ιράν που επισκέπτεται τη χώρα μέσα σε 15 μέρες. Άρα ήταν μια κίνηση επιβεβαίωσης των καλών σχέσεων μεταξύ Ιράν και Χεζμπολάχ.

Για πολλούς άλλους όμως Λιβανέζους, τη στιγμή που δημοσιεύονται φωτογραφίες από τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους, το χτύπημα στο κέντρο της Βηρυτού και τουλάχιστον 20 χωριά στο νότιο Λίβανο πρέπει να εκκενωθούν, αυτές οι προσπάθειες μάλλον πέφτουν στο κενό.

Ενωμένη κυβέρνηση, δυνατό στρατό, ουσιαστικά θεσμούς στους οποίους δεν θα έχει τόσο μεγάλο λόγο η σιιτική οργάνωση είναι το μήνυμα που στέλνει και η Δύση. Συγκεκριμένα, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι για να ευημερήσει ο λαός χρειαζόμαστε την εκλογή προέδρου.

Το θέμα του προέδρου εμφανίζεται πάρα πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα στη δημόσια σφαίρα στον Λίβανο. Υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση και δεν έχει δει η χώρα πρόεδρο τα τελευταία δύο χρόνια.

Περιμένουν από τον πρόεδρο να φέρει μια ισορροπία. Τα αξιώματα μοιράζονται στο Λίβανο ανάλογα με τη θρησκεία. Άρα αυτή τη στιγμή υπάρχει εκπρόσωπος των σιιτών των σουνιτών, αλλά δεν υπάρχει των Μαρωνιτών. Να δούμε όμως αν ακόμα και αυτό θα μπορέσει να επιφέρει κάπως την ισορροπία και θα δημιουργήσει μια πιο δυνατή κυβέρνηση που θα μπορέσει να διαπραγματευτεί το ενδεχόμενο της εκεχειρίας.

Ανταπόκριση – Βηρυτός: Αλεξία Καλαϊτζή

Αντίποινα στο Ιράν: Σε αναμονή της τελικής απόφασης των Ισραηλινών

Στο Ισραήλ βρίσκονται εν αναμονή για να δουν τι θα γίνει. Κάποια σενάρια και στον διεθνή Τύπο, αλλά και εδώ λένε πως το Ισραήλ έχει συμφωνήσει να είναι πιο περιορισμένα τα χτυπήματα του. Κάποιοι άλλοι λένε ότι δεν έχει πάρει τέτοια απόφαση ή οποιαδήποτε απόφαση του Ισραήλ και έτσι υπάρχει μια σύγχυση.

Το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο ακούγαμε τις περιπολίες των μαχητικών και τίποτα άλλο σε αυτή την πόλη. Τώρα το Τελ Αβίβ αλλά και το Ισραήλ έχουν αρχίσει να μπαίνουν πάλι σε ρυθμούς κανονικότητας και καθώς φαίνεται όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι.

Η παράταση και ο πόλεμος νεύρων που παίζει το Ισραήλ προκαλεί μεγάλη αμηχανία στο καθεστώς της Τεχεράνης.

Στο Ιράν φαίνεται ότι έχουμε ένα ζήτημα ενδεχόμενων κατασκόπων μέσα στην ίδια την ιεραρχία. Είναι ένα μεγάλο θέμα, διότι η Τεχεράνη αυτή τη στιγμή βιώνει παράλληλα και ένα θρίλερ κατασκοπίας και το θρίλερ αυτό δεν αφορά απλούς αξιωματούχους ή πολίτες, αφορά τα ανώτατα στρώματα της ηγεσίας.

Πέρα από τον Ισμαήλ Καανί, κάνει τον άνθρωπο κλειδί που ουσιαστικά ήλεγχε και κατηύθυνε στρατιωτικά τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και ο οποίος θεωρείται ύποπτος για προδοσία. Υπάρχει και ένα δίκτυο κατασκόπων της Μοσάντ και του Ισραήλ στις ανώτατες δομές της ιεραρχίας στην Τεχεράνη και αυτό εξηγεί και τα πολλά πλήγματα που είχε κάνει το Ισραήλ.

Κάτι που σημαίνει ότι το Ισραήλ ενδέχεται να γνωρίζει πολύ περισσότερα από τα μυστικά του Ιράν. Και αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ο Γιόαβ Γκάλαντ, προεξόφλησε ότι η απάντηση του Ισραήλ θα ξαφνιάσει και θα εντυπωσιάσει.

Ανταπόκριση – Τελ Αβίβ: Κωστής Κωνσταντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος