Μεσανατολικό: Ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πλήγματα στον νότιο Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο θέσεις της Χαμάς, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις δεκάδων ρουκετών εναντίον της επικράτειάς του.

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή της Τύρου, σημαντικού λιμανιού του νότιου Λιβάνου, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωνε πως διεξήγαγε πλήγματα σε αντίποινα για τις τριάντα και πλέον ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν κατά της επικράτειάς του από τον Λίβανο.

Κάτοικος του καταυλισμού παλαιστινίων προσφύγων στη Ρασντίγια, πολύ κοντά στην Τύρο, ο Αμπού Άχμαντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «άκουσε εκρήξεις», τουλάχιστον δύο από τις οποίες έγιναν «κοντά στον καταυλισμό».

Ανταποκριτής του AFP διαπίστωσε πως οβίδα έπληξε τοίχο σπιτιού κοντά σε φυτεία, κοντά στον καταυλισμό, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Το Αλ Μανάρ, τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ένοπλης παράταξης προσκείμενης στο Ιράν, μετέδωσε πως έγιναν βομβαρδισμοί σε τρεις περιοχές του νοτίου Λιβάνου, συμπεριλαμβανόμενης της περιοχής του καταυλισμού προσφύγων στη Ρασντίγια.

Από την πλευρά του, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σχεδόν ταυτόχρονα πως έπληξε στόχους «στον Λίβανο», θέσεις που κατ’ αυτόν ανήκαν στην ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, αναφέροντας ακόμη πως κλιμάκωσε τα πλήγματά του στη Λωρίδα της Γάζας.

Τόνισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να «επιτρέψει στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς να επιχειρεί από το έδαφος του Λιβάνου», διαμηνύοντας πως «καθιστά υπεύθυνο το κράτος του Λιβάνου» για κάθε επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας «από το έδαφός του».

H Χαμάς απο την πλευρά της καταδίκασε με «τον πλέον σθεναρό τρόπο την ισραηλινή επίθεση εναντίον της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας και του Λιβάνου», Η οργάνωση- στην εξουσία στη Γάζα από το 2007- τόνισε πως θεωρεί «απόλυτα υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτής της τόσο σοβαρής επίθεσης» το Ισραήλ.

Την προηγουμένη, εκτοξεύθηκαν πάνω από τριάντα ρουκέτες εναντίον του εδάφους του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν ελαφρά. Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν πως είναι σίγουρες πως οι ρουκέτες ήταν «παλαιστινιακές» και εκτοξεύθηκαν είτε από μέλη της Χαμάς, είτε από μέλη του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες πως «θα πλήττουμε τους εχθρούς μας και θα πληρώνουν το τίμημα για κάθε επίθεση».

 Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ότι οι δύο πλευρές δεν θέλουν πόλεμο και κάλεσε όλα τα μέρη να σταματήσουν όλα τα μέτρα πέρα από τη Γαλάζια Γραμμή.

Η διεθνής δύναμη, η οποία έχει αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο για να χωρίσει το Ισραήλ και τον Λίβανο μετά από αρκετές συγκρούσεις, ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός την είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να απαντήσει στους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το νότιο Λίβανο, πριν ηχήσουν εκρήξεις στην περιοχή της Τύρου.

Η UNIFIL χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση ως «εξαιρετικά επικίνδυνη» και προέτρεψε και τις δύο πλευρές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση». 

  Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι επιβεβαίωσε την απόρριψη του Λιβάνου για “οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση” από το έδαφός του.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου τόνισε πως η χώρα θέλει να διατηρηθεί «η ηρεμία και η σταθερότητα» στο νότιο τμήμα της χώρας, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να «ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει η κλιμάκωση».

Νωρίτερα χθες, η σιιτική παράταξη Χεζμπολάχ, που ελέγχει de facto τον νότιο Λίβανο, τόνισε πως υποστηρίζει «όλα τα μέτρα» των παλαιστινιακών οργανώσεων εναντίον του Ισραήλ και ότι καταδικάζει «σθεναρά τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής» εναντίον του ισλαμικού τεμένους Αλ Ακσά.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και η δήλωση του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Επισκεπτόμενος τον Λίβανο τόνισε πως οι Παλαιστίνιοι δεν θα μείνουν «με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «επιθέσεις» του Ισραήλ στο Αλ Ακσά.

Στο Ισραήλ μετά το τέλος της μίνι κυβερνητικής συνάντησης για την ασφάλεια, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε: Είμαστε έτοιμοι σε όλα τα μέτωπα.

Η αρχή των ισραηλινών επιθέσεων έγινε απο τη Λωρίδα της Γάζας

Τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε εξαπολύσει επιδρομές σε τοποθεσίες της Χαμάς στη Λωρίδα. Στόχευσε εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων, χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης για ομάδες στην κεντρική περιοχή και σήραγγες στο Beit Lahiya και στο Khan Yunis.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλά σπίτια και το Νοσοκομείο Παίδων Al-Durra υπέστησαν ζημιές, μετά από βομβαρδισμούς στα ανατολικά και νότια της Λωρίδας. Ανέφεραν επίσης πως τα ισραηλινά αεροσκάφη αντιμετωπίστηκαν με με πυραύλους εδάφους -αέρος.

Σε απάντηση ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα στους γύρω ισραηλινούς οικισμούς, ενώ ο Iron Dome –  Σιδερένιος Θόλος  – αναχαίτισε έναν αριθμό από αυτές τον οποίο τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης προσδιορίζουν σε 44 ρουκέτες, ενώ ενώ μια έπεσε στον οικισμό Sderot δίπλα στα σύνορα με τη Γάζα.

Μεσανατολικό: Ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας ανανεώθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής και οι παλαιστινιακές ομάδες απάντησαν με πυραύλους στο νότιο Ισραήλ.

Ο στρατός ενίσχυσε τις δυνάμεις του πυροβολικού και πεζικού στα σύνορα της Γάζας και του Λιβάνου. Παράλληλα προειδοποίησε τους κατοίκους των οικισμών γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια μέχρι νεοτέρας, καθώς το σφυροκόπημα συνεχίζεται όπως αναφέρει το ΒBC.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Ο Βεντάντ Πατέλ , εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ: “Καταδικάζουμε την εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο και τη Γάζα προς το Ισραήλ. Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σταθερή και αναγνωρίζουμε το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι κάθε μορφής επιθετικότητας.”

Η ένταση είναι υψηλότερη στη γραμμή των συνόρων μετά τη μεγαλύτερη επίθεση με πυραύλους από το 2006, όταν το Ισραήλ και ο Λίβανος πολέμησαν έναν πόλεμο 34 ημερών.

Εuronews

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Εuronews

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας, Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος