Μεξικό: Εισαγγελική έρευνα για τους θανάτους πέντε νέων από πυρά στρατιωτών

Έρευνα για τους θανάτους πέντε νέων, συμπεριλαμβανομένου υπηκόου των ΗΠΑ, , που φέρονται να σκότωσαν στρατιώτες στη Νουέβο Λαρέδο, διενεργεί η γενική εισαγγελία του Μεξικού, ανέφεραν οι αρχές.

Έρευνα για τους θανάτους πέντε νέων, συμπεριλαμβανομένου υπηκόου των ΗΠΑ, , που φέρονται να σκότωσαν στρατιώτες στη Νουέβο Λαρέδο, διενεργεί η γενική εισαγγελία του Μεξικού, ανέφεραν οι αρχές.

Το μεξικανικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε πως συνεργάζεται με τους ερευνητές για να εξιχνιαστεί το πολύνεκρο επεισόδιο, που εκτυλίχθηκε την Κυριακή.

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Comisión Nacional de los Derechos Humanos, CNDH) γνωστοποίησε πως υπέβαλε καταγγελία, υπογραμμίζοντας πως άνδρες του στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαιναν «έξι νέοι, οι πέντε εκ των οποίων είναι νεκροί».

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως οι στρατιωτικοί έκαναν περιπολία ρουτίνας όταν άκουσαν πυρά. Το όχημα ανέπτυξε ταχύτητα μόλις το πλησίασαν, κατά την ίδια πηγή.

Πέντε επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, ένας έκτος τραυματίστηκε κι ένας έβδομος βγήκε σώος, πάντα κατά τους αριθμούς του υπουργείου Άμυνας, που διευκρίνισε πως διενεργεί δική του, εσωτερική έρευνα.

Με βάση την καταγγελία της CNDH, το όχημα χτυπήθηκε από 20 σφαίρες, ενώ ένας από τους νέους που έπεσαν νεκροί είχε αμερικανική υπηκοότητα.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ανταλλαγές πυρών μεταξύ στρατιωτών, συγγενών των νεαρών και κατοίκων της συνοικίας όπου εκτυλίχθηκε το επεισόδιο. Στα πλάνα διακρίνεται επίσης στρατιώτης καθώς τον σέρνουν πολίτες και άλλος καθώς γρονθοκοπείται στο πρόσωπο.

Το επεισόδιο καταγράφηκε σε περιοχή η οποία σαρώνεται από τη βία συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον Ραϊμούντο Ράμος, επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νουέβο Λαρέδο, ο μεξικανικός στρατός είναι εκτός ελέγχου, και οι εισαγγελείς πρέπει να εξιχνιάσουν τι συνέβη και ο πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ πρέπει να σταματήσει να προστατεύει τους στρατιωτικούς που εγκληματούν. Εκτιμάται απο τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η ανάπτυξη στρατιωτών στους δρόμους έφερε περισσότερη βία, δεν τη μείωσε.

Από το 2006, όταν κηρύχθηκε ο αμφιλεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» με την εμπλοκή του στρατού, στο Μεξικό καταγράφθηκαν πάνω από 340.000 δολοφονίες, αποδιδόμενες κατά κύριο λόγο στις συμμορίες· άλλοι 100.000 και πλέον άνθρωποι εξαφανίστηκαν, κατά τους επίσημους αριθμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος