Μεξικό: Ακύρωσε το Ανώτατο δικαστήριο  κυβερνητική μεταρρύθμιση για την λειτουργία του Ινστιτούτου Εκλογικής Εποπτείας

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού ακύρωσε εν μέρει μια μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του ινστιτούτου εκλογικής εποπτείας, που προτάθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Andres Manuel Lopez Obrador.

Η μεταρσύθμιση  επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση, ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2024, ανακοίνωσε το δικαστήριο στις Δευτέρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κείμενο που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο , περικόπτει δραστικά τον προϋπολογισμό του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου, του ανεξάρτητου οργάνου που είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα του 2024.

Το ινστιτούτο προσέφυγε στο  Ανώτατο Δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι αυτές οι αλλαγές θα μειώσουν τις επιχειρησιακές του δυνατότητες και θα συνεπάγονται σαφή μείωση του εργατικού του δυναμικού.

Τη Δευτέρα, εννέα από τους 11 δικαστές του Αρείου Πάγου απέρριψαν τις αλλαγές που έγιναν τον Δεκέμβριο σε δύο νόμους που ρυθμίζουν τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων σε εκστρατείες και επίσημη προπαγάνδα.

Επέτρεπε ιδίως στους δημόσιους υπαλλήλους να εκφραστούν κατά τη διάρκεια των εκλογών «χρησιμοποιώντας την ελευθερία της έκφρασης».

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι επίμαχες αλλαγές επέτρεψαν στην κυβέρνηση να παρέμβει στην εκλογική διαδικασία και να γέρνει τις ισορροπίες υπέρ της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε από την προεδρική πλειοψηφία απορρίπτεται από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Τον Απρίλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο περιόρισε τις εξουσίες του στρατού σε θέματα πολιτικής ασφάλειας, ακυρώνοντας τη μετάβαση της Εθνικής Φρουράς υπό την κηδεμονία του στρατού. Αυτή η μεταρρύθμιση έδινε  στο Υπουργείο Άμυνας τον επιχειρησιακό και διοικητικό έλεγχο των 130.000 πρακτόρων της Εθνικής Φρουράς.

Η απόφαση χαιρετίστηκε από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στο Μεξικό στο όνομα «της σημασίας των μηχανισμών πολιτικής εποπτείας των ενόπλων δυνάμεων».

Εκλεγμένος το 2018, ο Λόπες Ομπραδόρ, του οποίου του οποίου  η δημοτικότητα είναι περίπου στο 60%, δεν μπορεί νομικά να συμμετάσχει στις εκλογές, καθώς το μεξικανικό Σύνταγμα προβλέπει μια μοναδική προεδρική θητεία έξι ετών. Το κόμμα της Μορένα, ωστόσο, ευνοείται ευρέως.

Πηγή: Agerpres.ro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος