Μείωση στις παραδόσεις εμβολίων ανακοίνωσε η AstraZeneca (video)

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Άστραζένεκα ότι θα μειώσει σημαντικά τις παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενη προβλήματα στην παραγωγή και απαγορεύσεις εξαγωγών. Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν Σύνοδο Κορυφής για να συζητηθούν οι τεράστιες διαφορές στην διανομή των εμβολίων.

Για άλλη μια φορά, η AstraZeneca ανακοινώνει μειώσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ, αναφέροντας πως: “Δυστυχώς, περιορισμοί στις εξαγωγές θα μειώσουν τις παραδόσεις του πρώτου τριμήνου και είναι πιθανόν να επηρεάσουν και τις παραδόσεις του δεύτερου τριμήνου”.

Λίγες ώρες νωρίτερα το Ρόιτερς ανέφερε πως η εταιρεία θα στείλει 30 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Μαρτίου αντί για 40 που είχε υποσχεθεί. Ουσιαστικά πρόκειται για το ένα τρίτο της ποσότητας για την οποία είχε δεσμευτεί. Επιεικής δείχνει η Κομισιόν τονίζοντας ότι η εταιρεία κάνει ότι είναι δυνατόν για να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Η κατανομή εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δυσαρεστήσει πολλούς ηγέτες που καταγγέλλουν πως δεν γίνεται ανάλογα με τον πληθυσμό. Αυστρία, Σλοβενία, Τσεχία, Λετονία και Βουλγαρία ζητούν με επιστολή τους στην Κομισιόν τη διεξαγωγή συνόδου για το θέμα. Εάν το συγκεκριμένο σύστημα εξακολουθήσει να υφίσταται, θα συνεχίσει να δημιουργεί και να επιτείνει τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών έως το καλοκαίρι.

“Είναι ξεκάθαρο πως κάποια κράτη μέλη έλαβαν ελάχιστα και άλλα έλαβαν πολύ περισσότερα απ’ ότι έπρεπε”, δηλώνει ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτζ.

Η Κομισιόν απαντά πως η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή των εμβολίων βασίζεται στην αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους μέλους.

Πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζουν πως ο συντονισμός θα συζητηθεί στη Σύνοδο στα τέλη Μαρτίου και πως στις προθέσεις του Σαρλ Μισέλ είναι να γίνει και Σύνοδος με φυσική παρουσία.

Κι ενώ καταγράφονται νέα περιστατικά με θρομβώσεις σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο της Astrazeneca στη Νορβηγία και το Βέλγιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιχειρεί να καθησυχάσει. Τονίζει πως το εμβόλιο της Astrazeneca δείχνει ασφαλές, αν και γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι.

“Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέεται το εμβόλιο με τις θρομβώσεις”, επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγέσους.

Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Ιταλία, το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μπαίνει τη Δευτέρα σε νέο λοκντάουν, στη Γερμανία, οι ειδικοί τάσσονται κατά της χαλάρωσης των μέτρων ενώ στη Γαλλία οι εντατικές ασφυκτιούν. Μάλιστα συνεχίζεται η μεταφορά ασθενών στο Βέλγιο.

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Βραζιλία, όπου για τρίτο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 2.000 θάνατοι.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος