Μπλακάουτ στις διαδικτυακές επικοινωνίες, συλλήψεις, φονική καταστολή, είναι η απάντηση στις διαδηλώσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μιανμάρ, ενώ οι πραξικοπηματίες αμφισβητούν το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου στις οποίες το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι κατήγαγε συντριπτική νίκη.
Χθες, 26χρονος διαδηλτωτής σκοτώθηκε από πυροβολισμό στον λαιμό στη διάρκεια συγκέντρωσης στη Μανταλάι (κέντρο) και μία μη κυβερνητική οργάνωση κατέγραψε επιδρομές σε κτίρια κατοικιών και νοσοκομείο στα σύνορα με την Ταϊλάνδη. Την ίδια ώρα κηδεύονταν δύο 18χρονοι διαδηλωτές.
The #Myanmar junta conducts raids at night. They have targeted over 1,500 people for arrest but the #CivilDisobedienceMovement will not be silenced. #WhatsHappeningInMyanmar pic.twitter.com/bfqoUjW6qb
— Fortify Rights (@FortifyRights) March 6, 2021
Τουλάχιστον 37 διαδηλωτές σκοτώθηκαν,τις τελευταίες 48 ώρες με ολοένα και περισσότερες καταγγελίες για πυροβολισμούς εν ψυχρώ.
Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έναρξη της ειρηνικής εξέγερσης κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου που ανέτρεψε την πολιτική κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Στο Λοϊκάου (κέντρο) εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί με πράσινες και άσπρες στολές, κρατούσαν πανό που καλούσαν σε πολιτική ανυπακοή.
“Η επανάστασή μας πρέπει να νικήσει”. Αν πάτε στη δουλειά, βοηθάτε τη δικτατορία”, φώναζε το πλήθος.
“Θα απολυθούν όσοι απεργούν”
Με τις τράπεζες και τα νοσοκομεία να μην μπορούν να λειτουργήσουν, και τα γραφεία στα υπουργεία, άδεια, τα κρατικά ΜΜΕ κάλεσαν τους δημόσιους υπαλλήλους να επανέλθουν στην εργασία τους, διαφορετικά “θα απολυθούν από τις 8 Μαρτίου”.
Στη συνοικία Σαν Τσαούνγκ της οικονομικής πρωτεύουσας Ρανγκούν, η αστυνομία κατέστρεψε αυτοσχέδια οδοφράγματα που έστησαν οι διαδηλωτές και έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει μικρές συγκεντρώσεις.
“Στις προηγούμενες επαναστάσεις μας, δεν κερδίσαμε ποτέ . Αυτή τη φορά, πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με τη νέα γενιά για τη νίκη”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ακτιβιστής Μαούνγκ Σαούνγκα.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι αρχές προχώρησαν στην εκταφή της σορού της 19χρονης Κιάλ Σιν, που έγινε σύμβολο ανυπακοής με σύνθημα “Όλα θα πάνε καλά” , όπως αναγραφόταν στο φανελάκι που φορούσε .
Renowned #Thailand artist Alex Face has painted image below at an undisclosed location in memory of #Myanmar protester 19-year-old Kyal Sin aka Angel who was wearing the t-shirt that read 'Everything will be ok' when she was shot dead in #Mandalay March 3 #WhatsHappeningInMyanmar pic.twitter.com/fwn88fahek
— May Wong (@MayWongCNA) March 6, 2021
Τα κρατικά ΜΜΕ αμφισβήτησαν το γεγονός ότι η έφηβη δολοφονήθηκε από την αστυνομία ή τον στρατό, έφθασαν μάλιστα να πουν ότι γενικότερα οι δυνάμεις ασφαλείας “δεν είχαν σχέση” με θανάτους διαδηλωτών.
Συμβούλιο Ασφαλείας : Διχογνωμία περί εμπάργκο
Η έκκληση για “ενότητα” που απηύθυνε η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για τη Μιανμάρ, Κριστίν Σράνερ Μπουργκενέρ, μοιάζει να πέφτει στο κενό, ενώ όπως είπε η ίδια καθημερινά δέχεται καταγγελίες από μητέρες, φοιτητές και ηλικιωμένους.
“Είμαστε έτοιμοι να προβλέψουμε διεθνείς κυρώσεις βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αν η κατάσταση εξακολουθήσει να επιδεινώνεται”, δήλωσε η Βρετανίδα πρεσβευτής Μπάρμπαρα Γουύτγουορντ μετά τη σύνοδο του σώματος την οποία είχε ζητήσει η Βρετανία.
Κυρώσεις κατά στρατηγών ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως παρατηρητές καλούν για διεθνές εμπάργκο όπλων, απόφαση που απαιτεί τη συμφωνία όλων των μελών του ΣΑ.
Το Πεκίνο και η Μόσχα, παραδοσιακοί σύμμαχοι του στρατού και εξαγωγείς όπλων προς τη χώρα, αρνούνται να αναφερθούν σε “πραξικόπημα”, με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων να κάνει λόγο στις αρχές Φεβρουαρίου για “υπουργικό ανασχηματισμό”.
Η χώρα μας θέλει να είναι ένας “φιλικός γείτονας”, δήλωσε χθες ο Κινέζος πρεσβευτής Ζιανγκ Τζουν.
Η Σιγκαπούρη, πρώτη σε επενδύσεις στη χώρα, ήταν η μοναδική που ύψωσε τους τόνους, κάνοντας λόγο διά του υπουργού Εξωτερικών Βιβιάν Μπαλακρισνάν για “εθνική ντροπή”. Όμως ο επικεφαλής της διπλωματίας εκτίμησε επίσης πως οποιαδήποτε εξωτερική πίεση στους στρατηγούς θα είχε μικρό αποτέλεσμα.
We want Democracy and we support R2P. please save myanmar 🇲🇲 #WhatsHappeninglnMyanmar #Mar6Coup pic.twitter.com/uNGpuEGsTG
— Thet Htar Su Kyi (@ThetHtarSuKyi) March 6, 2021
Περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, εκ των οποίων περίπου 30 δημοσιογράφοι.
Απέναντι στην επιδείνωση της κατάστασης πολίτες άρχισαν να φεύγουν από τη χώρα καταφεύγοντας στη γειτονική Ινδία, εκ των οποίων τρεις αστυνομικοί που αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην καταστολή, σύμφωνα με τον ινδικό στρατό.
Πηγή:AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος