Μεγάλη Πέμπτη για τους Καθολικούς: Ο Ποντίφικας Φραγκίσκος προέβη στην Τελετή του Ιερού Νιπτήρα των ποδών σε φυλακισμένους

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα το απόγευμα, λίγο πριν τις 15:00, ο Πάπας Φραγκίσκος μετέβη στη Civitavecchia, στο Νέο Σωφρονιστικό Συγκρότημα, για να τελέσει τη Θεία Λειτουργία «in Coena Domini» με τους κρατούμενους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Matteo Bruni, προς τους διαπιστευμένους στην Αγία Έδρα δημοσιογράφους, ο Ποντίφικας έφτασε πριν τις 16:00, υποδεχόμενος από τις αρχές του καταστήματος, και πήγε στο παρεκκλήσι για τη Θεία Λειτουργία.  

Μαζί με κάποιους κρατούμενους, υπήρξε αντιπροσώπευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων και του προσωπικού των Φυλακών και ορισμένων Αρχών, μεταξύ των οποίων και η Ιταλίδα Υπουργός Δικαιοσύνης.

Μεγάλη Πέμπτη για τους Καθολικούς: Ο Ποντίφικας Φραγκίσκος προέβη στην Τελετή του Ιερού Νιπτήρα των ποδών σε φυλακισμένους
Ο Ποντίφικας Φραγκίσκος στο Νέο Σωφρονιστικό Συγκρότημα της Civitavecchia. Copyright: Vatican Media

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο Πάπας απηύθυνε αυθόρμητα το κήρυγμά του, μετά τις αναγνώσεις της ημέρας, μιλώντας για το σημάδι της Τελετής του Ιερού Νιπτήρα (νίψη των ποδών), «κάτι περίεργο», όπως είπε ο ίδιος, σε αυτόν τον κόσμο: «Ο Ιησούς πλένει τα πόδια του προδότη, εκείνου που τον πουλάει».  

Ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε «ο Ιησούς μας διδάσκει αυτό, απλά: πρέπει να πλένετε τα πόδια μεταξύ σας […] ο ένας εξυπηρετεί τον άλλον, χωρίς συμφέρον: πόσο ωραίο θα ήταν αν αυτό ήταν δυνατό να το κάνουμε κάθε μέρα και σε όλο τον κόσμο”. 

Ο Ιησούς αποκαλεί τον προδότη «φίλε», τον περιμένει μέχρι το τέλος, τα συγχωρεί όλα: «Ο Θεός τα συγχωρεί όλα και ο Θεός πάντα συγχωρεί! Είμαστε εμείς αυτοί που κουραζόμαστε να ζητάμε συγχώρεση». Ο καθένας μας – είπε ο Πάπας – έχει κάτι που εδώ και καιρό φέρνει στην καρδιά του, «αλλά, ζητήστε συγχώρεση από τον Ιησού». Και υπενθύμισε: «Υπάρχει ένας Κύριος που κρίνει, αλλά είναι παράξενη κρίση: ο Κύριος κρίνει και συγχωρεί». 

Μεγάλη Πέμπτη για τους Καθολικούς: Ο Ποντίφικας Φραγκίσκος προέβη στην Τελετή του Ιερού Νιπτήρα των ποδών σε φυλακισμένους
Ο Ποντίφικας Φραγκίσκος προέβη στην Τελετή του Ιερού Νιπτήρα των ποδών σε φυλακισμένους. Copyright: Vatican Media

Στο τέλος της ομιλίας, όπως συνηθίζεται, ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε τη χειρονομία του Ιησού κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, όταν ο Κύριος έπλυνε τα πόδια των μαθητών του ως ένδειξη αγάπης που έσπρωξε στο σημείο της υπηρεσίας και της ταπείνωσης, προς 12 κρατούμενους, άνδρες και γυναίκες, ατόμων διαφορετικών ηλικιών και διαφορετικών εθνικοτήτων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Διευθυντής των Φυλακών απηύθυνε μερικές ευχαριστίες στον Άγιο Πατέρα και του πρόσφερε ως δώρο μια εκτύπωση του αρχαίου λιμανιού της Civitavecchia, μερικά προϊόντα από τον κήπο που καλλιεργούν οι τρόφιμοι και μερικά έργα που έφτιαξαν το προσωπικό και οι κρατούμενοι.

Μετά την τελετή, ο Πάπας πήγε στην Αίθουσα Συνομιλίας όπου χαιρέτησε για λίγο περίπου πενήντα άτομα, που εκπροσωπούσαν τους κρατούμενους, τους αστυνομικούς και το προσωπικό της φυλακής.

Πριν το βράδυ επέστρεψε στην Casa Santa Marta.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος