Με σύνθημα την “Ανάπτυξη” η πρώτη ομιλία της Liz Truss στο συνέδριο των Τόρις – Διαμαρτυρία της Greenpeace (video)

Array

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Η Liz Truss απηύθυνε την πρώτη της ομιλία ως πρωθυπουργός στο συνέδριο του κόμματος των Συντηρητικών στο Μπέρμιγχαμ με σύνθημα την “Ανάπτυξη”.  Η κ Truss δεσμεύτηκε να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο “μέσα από τη φουρτούνα” και παρακίνησε το συνέδριο “να κινήσουν την Βρετανία”.

Η Βρετανή πρωθυπουργός επέμενε στο σχέδιο της για φορολογικές περικοπές, και λιγότερες κρατικές ρυθμίσεις στην αγορά.

Η ομιλία της είχε άμεσο αντίκτυπο να υποχωρήσουν η λίρα και τα κρατικά ομόλογα που είχαν σταθεροποιηθεί μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η παραβίαση του εκλογικού προγράμματος (2019) των Τόρις αναφέρεται για κάποια από τα σχέδια της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών πριν από λίγες μέρες.

 Το γεγονός είναι μέρος της συζήτησης που έχει προκληθεί, ακόμη και από την πρώην υπουργό πολιτισμού Nadine Dorries, η οποία έγραψε κατηγορηματικά ότι η Λιζ Τρας “πρέπει να απευθυνθεί στους πολίτες για το πρόγραμμα της”.

https://twitter.com/NadineDorries/status/1577301639152762881?s=20&t=C1mskpoPqKVif1bi-Ak40w

Παραβίαση μανιφέστου και για κλιματική Αλλαγή

Διαδηλωτές της Greenpeace διέκοψαν την ομιλία της κ. Truss σηκώνοντας ένα πανό που έγραφε “Ποιος το ψήφισε αυτό;”, προκειμένου να την καταγγείλουν ότι αποσύρει τις υποσχέσεις από το μανιφέστο του κόμματος της το 2019.

Η κ. Truss, αν και έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τον στόχο για μηδενικούς ρύπους, έχει δώσει περισσότερες από 100 νέες άδειες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα, και αναίρεσε την απαγόρευση του fracking.

Οι δύο ακτιβίστριες της Greenpeace οδηγήθηκαν έξω από το συνεδριακό κέντρο και η Τρας απάντησε με χιούμορ για την “αντιαναπτυξιακή συμμαχία που ήρθε λίγο νωρίς”.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, που φιλοξενεί την επόμενη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, έχει προειδοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να μην «υποχωρήσει από την παγκόσμια ατζέντα για το κλίμα», σε μια σημαντική -και σπάνια- παρέμβαση που προκλήθηκε από φόβους για την δέσμευση της Liz Truss στον στόχο για μηδενικούς ρύπους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος