Με μνημόνιο πιέζει η Μόσχα το Κίεβο, ενώ ο Τραμπ φέρεται να «αποστασιοποιείται» από τις κυρώσεις των Ευρωπαίων

Η «στροφή» του Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία αναφέρονται διεθνείς αναλυτές την επομένη της συνομιλίας με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, προσθέτει νέα αβεβαιότητα ως προς τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου, την ώρα που η Ρωσία υποστηρίζει ότι ετοίμασε μνημόνιο το οποίο πρέπει να αποδεχτεί το Κίεβο.

Σε τηλεφώνημα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι όχι μόνο νίπτει τας χείρας, αλλά και ότι δεν σκοπεύει να ασκήσει πρόσθετη πίεση στη Μόσχα, αναφέρουν οι Financial Times και το BBC.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο και οι σύμμαχοί του πρέπει να «εργαστούν σκληρά» για να πείσουν τον Τραμπ για την ανάγκη επιβολής περισσότερων κυρώσεων, «που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εάν ο Πούτιν και ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσουν να επωφελούνται από αυτόν τον πόλεμο ή όχι». Στη συνέχεια ωστόσο, περιορίστηκε να αναφέρει πόσο σημαντικό είναι να παραμείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες αφοσιωμένες στην ειρηνευτική προσπάθεια.

Πριν περάσουν 24 ώρες από τη συνομιλία Τραμπ – Πούτιν και την «ετυμηγορία» του αμερικανού προέδρου ότι «πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν ρωσο -ουκρανικές διαπραγματεύσεις για τους όρους μιας εκεχειρίας», οι Βρυξέλλες προειδοποιούν με «μαζικές κυρώσεις» όσο η Μόσχα καθυστερεί την εκεχειρία στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία ποτέ δεν δέχεται τελεσίγραφα»

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν έδωσε καμία απάντηση στο επίμονο αίτημα των Ευρωπαίων για εκεχειρία 30 ημερών και μάλιστα διπλωματική πηγή ανέφερε πως οι συνομιλητές του Τραμπ από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Φινλανδία σοκαρίστηκαν από την απροθυμία του να επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Φον ντερ Λαϊεν, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η επικοινωνία με τον Τραμπ ήταν «καλή και η αμερικανική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις είναι σημαντική».

H Ρωσία ποτέ δεν αντιδρά σε τελεσίγραφα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και αυτήν την φορά αναφερόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ενέκρινε επίσημα τον 17ο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας, με στόχο 200 σκιώδη πετρελαιοφόρα.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αρκέστηκε να συμφωνήσει ότι ένα «μνημόνιο» θα μπορούσε να προηγηθεί του οδικού χάρτη για πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία.  

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουκρανία πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα συνεργαστεί ή όχι με βάση το προτεινόμενο μνημόνιο.

Πηγή: BBC, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος