Με ένα φιλί σφραγίστηκε η αναθέρμανση των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου – Γαλλίας

Array

Η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου επιτεύχθηκε με το φιλί της Λιζ Τρας και του Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη συνάντηση της νέας πρωτοβουλίας 44 χωρών.

Η Βρετανή πρωθυπουργός αποκάλεσε τον Γάλλο Πρόεδρο «φίλο» μετά τη συνάντηση τους στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών στην Πράγα, αφήνοντας πίσω την αμφισβήτηση που είχε εκφράσει στην προεκλογική της εκστρατεία για την πρωθυπουργία.

Στη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους για τον νέο πυρηνικό σταθμό στο Sizewell C “και δεσμεύτηκαν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να οριστικοποιηθούν οι επενδυτικές αποφάσεις εντός του επόμενου μήνα, προωθώντας την επόμενη γενιά της πυρηνικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου” αναφέρει η Ντάουνινγκ Στριτ.

Τρας και Μακρόν συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών τουςγια την πολιτική-πυρηνική ανάπτυξη ενόψει της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής ΗΒ-Γαλλίας το 2023”.

Οι συνεργασίες που έπονται για την ενέργεια και το μεταναστευτικό

Η Λιζ Τρας είχε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει με τον Νορβηγό ομόλογο της Jonas Støre για θέματα ενέργειας καθώς στοχεύει σε επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών με σκοπό την εξασφάλιση του Ηνωμένου Βασιλείου ενεργειακά.

Η νορβηγική εταιρεία Neptune Energy με έδρα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα Duva θεωρείται από την κυβέρνηση “ως επιτυχημένο παράδειγμα” των συνομιλιών καθώς το φυσικό αέριο από το υποθαλάσσιο κοίτασμα Duva της Νορβηγίας εξυπηρετεί νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala επιβεβαίωσε τα σχέδια για ανανέωση της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ομάδα North Seas Energy Cooperation, η οποία υποστηρίζει την κατασκευή αιολικών πάρκων στην περιοχή.

Για τη μετανάστευση, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησε με τον Πρόεδρο Μακρόν και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε “να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία των χωρών τους για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία επιβεβαίωσαν ότι οι υπουργοί Εσωτερικών τους θα φτιάξουν ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ολέθριων συμμοριών λαθρεμπορίας ανθρώπων στη Μάγχη αυτό το φθινόπωρο.

Αδύναμη στις δημοσκοπήσεις η νέα Βρετανή πρωθυπουργός

Λίγες μέρες πριν ανοίξει τις εργασίες της η Βουλή των Κοινοτήτων, η Λιζ Τρας δεν καταφέρνει να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις. Παρά την δυναμική ομιλία της στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, οι Εργατικοί διευρύνουν το προβάδισμα τους.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της People Polling το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απολαμβάνει προβάδισμα 32 μονάδων, δύο μονάδες παραπάνω από την περασμένη εβδομάδα.

Οι Εργατικοί του Σερ Κιρ Στάρμερ συγκέντρωσαν το 52% των ψήφων, ενώ οι Συντηρητικοί παρέμειναν αμετάβλητοι στο 20%. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ήταν στο 8 τοις εκατό και οι Πράσινοι συγκέντρωσαν 7%.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος