Με διαταγή Κιμ Γιονγκ Ουν κατεδαφίστηκε μνημείο αφιερωμένο στην επανένωση της Κορέας

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην κατεδάφιση του εμβληματικού μνημείου της Αψίδας της Επανένωσης στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ που συμβόλιζε το όραμα της συμφιλίωσης με το νότιο κομμάτι της χερσονήσου.

Σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είχε χαρακτηρίσει τη Νότια Κορέα ως τον «πρωταρχικό εχθρό» και δήλωσε ότι πλέον η επανένωση δεν είναι δυνατή.  

Με διαταγή Κιμ Γιονγκ Ουν κατεδαφίστηκε μνημείο αφιερωμένο στην επανένωση της Κορέας
Φώτο Αρχείου – Ο Κιμ απευθύνεται στην Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

Χθεσινές δορυφορικές εικόνες από τη βορειοκορεάτικη πρωτεύουσα έδειχναν ότι η τεράστια αψίδα που αντιπροσώπευε τις ελπίδες της επανένωσης της Κορέας δεν ήταν πια στη θέση της, σύμφωνα με το NK News, ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος που παρακολουθεί την επικαιρότητα της Βόρειας Κορέας.

Το μνημείο είχε υψωθεί το έτος 2000, σε μια περίοδο προσέγγισης των δύο κρατών της κορεάτικης χερσονήσου και επίσημα ονομαζόταν Μνημείο των Τριών Πυλώνων για την Εθνική Επανένωση, με τους πυλώνες να είναι η ειρήνη, η εθνική συνεργασία και η ανεξαρτησία.  

Στις 15 Ιανουαρίου, σε ομιλία του στην Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση, το υψηλότερο όργανο εκτελεστικής εξουσίας στη Βόρεια Κορέα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποκάλεσε το μνημείο ως «μια πληγή για τα μάτια» και διέταξε να τροποποιηθεί το σύνταγμα της χώρας ώστε να χαρακτηριστεί ο Νότος ως ο «αμετάβλητος κύριος εχθρός». Παράλληλα, καταργήθηκαν και μια σειρά από υπηρεσίες που εργάζονταν για την προοπτική της επανένωσης.

Με διαταγή Κιμ Γιονγκ Ουν κατεδαφίστηκε μνημείο αφιερωμένο στην επανένωση της Κορέας
Φώτο Αρχείου (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Τον τελευταίο χρόνο, παρατηρείται μια κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, με την Πιονγκγιάνγκ να θέτει εκτός ισχύος μια συμφωνία που είχε υπογραφεί με τη Σεούλ το 2018 ακριβώς περί αποκλιμάκωσης των στρατιωτικών εντάσεων.

Ο νέος Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιούν Σουκ Γιεόλ, υιοθετώντας μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο Βορρά υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές ενέργειες του Βορρά θα έχουν άμεσες και σκληρές απαντήσεις, με την Πιονγκγιάνγκ να απειλεί στη συνέχεια ότι «θα σβήσει από το χάρτη» τη Νότια Κορέα αν δεχθεί επίθεση.

Το τελευταίο διάστημα η ένταση έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εξαιτίας των πυραυλικών δοκιμών που διεξάγει η Βόρεια Κορέα, αλλά και την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου τον περασμένο Νοέμβριο.

Πηγή: Reuters  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος