Με χαλάρωση μέτρων κατά της πανδημίας απαντά ο Μπόρις Τζόνσον στην «ανταρσία»

Ανταπόκριση: Νατάσσα Καντζάβελου

Η επιχείρηση «pork pie» η αλλιώς η ανταρσία των Τόρις με επιστολές που σήμερα αναμένεται να φτάσουν τον αριθμό των 54 που απαιτείται ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι σε εξέλιξη σχολιάζεται στον βρετανικό τύπο.

Οι αναφορές δείχνουν ότι έως και 20 από τους νέους βουλευτές του «κόκκινου τείχους» , δηλαδή από τις εκλογές του 2019 που αντιπροσώπευαν στο παρελθόν τα παραδοσιακά προπύργια των εργατικών στην κεντρική και βόρεια Αγγλία, σκέφτονται να παραδώσουν επιστολές στην Επιτροπή του 1922, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της ηγεσίας Τζόνσον.

«Η εξέγερση του βορρά» είναι ο σημερινός τίτλος της Financial Times.

Ο Τζόνσον «ο άνθρωπος που έθεσε τους κανόνες» προσπάθησε χθες να υπερασπιστεί τον εαυτό του ανακοινώνοντας ότι «κανείς δεν μου είπε, ότι αυτό, το πάρτυ, ήταν αντίθετο με τους κανόνες» ζητώντας ταπεινά συγνώμη από τους ψηφοφόρους του και τους βουλευτές του.

Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της Daily Star που απεικονίζει τον πρωθυπουργό ως Πινόκιο , με μια τεράστια μύτη , με τον τίτλο «Δεν είμαι ψεύτης».

Ήδη στους διαδρόμους του κοινοβούλιου και ανάμεσα στα φαβορί των μπουκερς εχει πυροδοτηθεί μια κούρσα ηγεσίας με τον σημερινό Καγκελάριο Ρισι Σούνακ να αποτελεί το φαβορί ενω δεύτερο όνομα στην λίστα των υποψηφίων για την πρωθυπουργική θέση είναι η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Υπάρχουν σαφέστατα πολλοί βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών που πιστεύεται ότι περιμένουν την έκθεση της Σου Γκρέι προτού αποφασίσουν αν θα αποπέμψουν τον πρωθυπουργό.

Η ανταρσία των Τόρις η «το πραξικόπημα χοιρινής πίτας» προέκυψε από την χθεσινή συνάντηση στο γραφείο της Αλίσια Κερνς για να συζητηθεί το μέλλον του ως πρωθυπουργού, παρουσία των 20 νέων βουλευτών τι «Κόκκινου Τείχους»του συντηρητικού κόμματος καθώς η εκλογική περιφέρεια της Κερνς περιλαμβάνει τον Melton Mowbray, περιοχή χαρακτηριστική για την πίτα με χοιρινό κρέας.

Ωστόσο σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον θα προβεί σε ακόμα μια προσπάθεια για «ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους του» και αναμένεται να ανακοινώσει τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της Αγγλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργικό συμβούλιο θα επανεξετάσει τα τελευταία δεδομένα προτού ο Τζόνσον απευθυνθεί στη Βουλή το απόγευμα.

Επιπλέον εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία ήταν «ενθαρρυντικά», με τα κρούσματα να μειώνονται από τις αρχές Ιανουαρίου.

Τα μέτρα του Σχεδίου Β πρόκειται να λήξουν στις 26 Ιανουαρίου  όμως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τα επανεξετάσει πριν από αυτή την ημερομηνία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος