Μάχες, πείνα και απόγνωση στη Γάζα: Θρήνος συγγενών στα ερείπια νοσοκομείων και νέα πρόταση εκεχειρίας από τις ΗΠΑ

Σύνοψη
  • Η πρόταση περιλαμβάνει τον όρο άμεση εκεχειρία δίπλα στο πάγιο αίτημα απελευθέρωσης των ομήρων και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας
  • ΠΟΥ: Μόνο περισσότερες χερσαίες διελεύσεις στη Γάζα μπορούν να αποτρέψουν τον λιμό

Στην πρόσφατη έφοδο του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες συνελήφθησαν.

Σε βίντεο της Χαμάς, ένοπλοι της οργάνωσης επιτίθενται σε ισραηλινά τεθωρακισμένα κοντά στο νοσοκομείο. «Δεν χτυπήσαμε γιατρούς και αμάχους», υποστηρίζει το Ισραήλ, εμφανίζοντας τον οπλισμό των ανταρτών που κατασχέθηκε.

«Μέχρι στιγμής συλλάβαμε περισσότερους από 250 τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ακόμα ερευνούμε 350 ανθρώπους με την υποψία ότι σχετίζονται με τη τρομοκρατία», τονίζει στο βίντεο ο εκπρόσωπος του ισραηινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

Θρήνος συγγενών στα ερείπια νοσοκομείων – Νέα πρόταση εκεχειρίας

Στο προαύλιο του νοσοκομείου Μαρτύρων του Αλ Άκσα στην Ντερ ελ Μπάλα, Παλαιστίνιοι θρήνησαν γύρω από δεκάδες νεκρούς συγγενείς τους που σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς του τελευταίου 24ωρου.

Εν τω μεταξύ, στο έκτο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προωθεί τη νέα πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η πρόταση περιλαμβάνει τον όρο άμεση εκεχειρία δίπλα στο πάγιο αίτημα απελευθέρωσης των ομήρων και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας. Μετά τις επαφές στη Τζέντα με τον Σαουδάραβα ομόλογό του και τον διάδοχο Πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλίες στo Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ Σίσι και υπουργούς Εξωτερικών πέντε αραβικών χωρών. Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού του το Ισραήλ.

Χωρίς αποτέλεσμα ωστόσο, συνεχίζονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Κατάρ με ευθύνη της ισραηλινής πλευράς, όπως υποστήριξε από το Λίβανο το ανώτερο στέλεχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν.

Παρά τις αμερικανικές πιέσεις ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δηλώνει ότι η χερσαία επίθεση στη Ράφα θα γίνει. «Θέλω να γνωρίζετε ότι έχω ήδη εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και σύντομα θα εγκριθεί επίσης το σχέδιο για την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τη ζώνη μάχης», ανέφερε.

ΠΟΥ: Μόνο περισσότερες χερσαίες διελεύσεις στη Γάζα μπορούν να αποτρέψουν τον λιμό

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι ο αποκλεισμός, η πείνα και οι ασθένειες θα γίνουν σύντομα η κύρια αιτία θανάτου στη Γάζα,

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερααπό την πλευρά του ότι μόνο η επέκταση των χερσαίων διελεύσεων στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή του λιμού στον πυκνοκατοικημένο και υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα.

«Οι πρόσφατες προσπάθειες παράδοσης τροφίμων δια αέρος και δια θαλάσσης είναι ευπρόσδεκτες, αλλά μόνο η επέκταση των χερσαίων διελεύσεων θα επιτρέψει τις παραδόσεις μεγάλης κλίμακας για την αποτροπή του λιμού», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Παράλληλα, συμπλοκές ξέσπασαν στη Τζενίν στην κηδεία τριών θυμάτων ισραηλινής επίθεσης με ντρόουν εναντίον αυτοκινήτου. Στόχος της επίθεσης ήταν το στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ Άχμαντ Μπαρακάτ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος