Μαρόκο: Αρχαιολογικός χώρος μετατρέπεται σε φάρμα για καρπούζια-Κατακραυγή για την καταστροφή του

Array

Οι αστικές αρχές στην πόλη Ζαγορά, στο νότιο Μαρόκο, εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για τη «διαδικασία καταστροφής» ενός αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να δημιουργηθεί μια φάρμα καρπουζιών, η οποία οδήγησε στην ταφή ορισμένων επιγραφών.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μια μη κυβερνητική οργάνωση, καταδίκασε την καταστροφή αυτού του χώρου, λέγοντας ότι αυτή η διαδικασία προκάλεσε την καταστροφή των επιγραφών του χώρου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο θέσεων επιγραφών βράχου με τον αριθμό 150039.

Χρησιμοποιήθηκαν βαριά μηχανήματα για να σκαφτούν μονοπάτια να προετοιμαστεί το χωράφι και να σκαφτεί λεκάνη νερού.

Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι μετά απο δύο αιώνες στο χώρο απέμειναν μόνο τρεις βραχώδεις επιγραφές, ενώ η καταστροφή περιελάμβανε και κέντρα λίθινων εργαλείων που κάλυπταν τις περισσότερες από τις προϊστορικές περιόδους.

Στο χώρο υπήρχαν βραχώδεις επιγραφές ρυθμού «Ταζίνα», οι οποίες έχουν ανεκτίμητη αρχαιολογική, κληρονομική και αισθητική αξία, που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή.

Για την αποκατάσταση αυτών των ιστορικών τοποθεσιών, το Παρατηρητήριο κάλεσε το Υπουργείο Πολιτισμού, Νεολαίας και Επικοινωνίας να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει η «σειρά δολιοφθορών», ο ρυθμός της οποίας έχει επιταχυνθεί με ανησυχητικό τρόπο, απειλώντας την αρχαιολογική κληρονομιά, ιδιαίτερα στη Δράα.

Χαρακτήρισε τις πράξει αυτές ανεύθυνες, διότι βλάπτουν τους μαροκινούς αρχαιολογικούς χώρους που χάνουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο  την επιστημονική και ιστορική τους αξία.

Κάτοικος της περιοχής είπε στο «Sky News Arabia», ότι ο αγρότης που προκάλεσε την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, καθώς δήλωσε ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη αρχαιολογικού χώρου στο κτήμα που αγόρασε για να καλλιεργήσει καρπούζια.

Σύμφωνα με τον Abdel-Hadi Iwak, ερευνητή αρχαιολογίας στη Σχολή Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Shoaib Doukkali στην πόλη El Jadida, οι χώροι τέχνης βράχου θα πρέπει να λαμβάνουν κρατική φροντίδα, επειδή συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και στη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης.

Ο Iwak πρόσθεσε ότι το Μαρόκο χαρακτηρίζεται από τον πλούτο των τοποθεσιών με επιγραφές βράχου στο βορρά και το νότο, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υποστεί ολικό ή μερικό βανδαλισμό, ειδικά λόγω έργων υποδομής που υποτίθεται ότι θα έχουν προηγηθεί μελέτες επιπτώσεων στις οποίες περιλαμβάνεται ένα τμήμα που σχετίζεται με αρχαιολογικούς χώρους.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος