Μαρκ Ρούτε: Η Ολλανδία είναι έτοιμη να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απευθύνθηκε στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας με ένα αγγλόφωνο βίντεο, λέγοντας ότι η Ολλανδία είναι πλέον έτοιμη να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

«Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να σταματήσουμε να αγοράζουμε ρωσικό πετρέλαιο», είπε, δηλώντας εμφατικά πως «η Ολλανδία είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, χωρίς καθυστέρηση».

Κατά τη διάρκεια της 12λεπτης ομιλίας, ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι ήθελε να δείξει ότι η Ολλανδία και η ΕΕ στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσουν να το κάνουν. «Και θα παραμείνουμε μαζί σας, σε κάθε σπιθαμή μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη, η ελευθερία και η δημοκρατία στην Ουκρανία και να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε. «Δεν μπορεί να υπάρξει άλλο αποτέλεσμα».

Ο Ρούτε μίλησε για την «αδίστακτη, άδικη και καταστροφική» ρωσική επιθετικότητα, η οποία, όπως είπε, «βασίστηκε σε ψευδείς συλλογισμούς και απόλυτα ψέματα».

Η Ολλανδία θέλει ισχυρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ακόμη, η Ολλανδία έχει ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου έως το τέλος του έτους. Η δημόσια δήλωση Ρούτε φάινεται ότι δίνει και το στίγμα προόδου στις συζητήσεις για το 6 πακέτο κυρώσεων που έχει προτείνει η Κομισιόν και ακόμη είναι σε στάδιο διαπραγμάτευσης μεταξύ των διπλωματικών αντιπροσώπων των κρατών μελών στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  θέλει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να σταματήσουν τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός έξι μηνών και να εισάγουν μόνο διυλισμένα προϊόντα μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί η ομοφωνία και υπάρχουν αντιδράσεις από την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές συνομιλίες για το 6ο πακέτο κυρώσεων

Στο μεταξύ οι διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και των κρατών μελών που διατυπώνουν αντικειμενική αδυναμία να αποδεχτούν άμεση απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται, με παράλληλη προσπάθεια από την Κομισιόν να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις προς τις χώρες αυτές και πιθανόν κάποιες προνομιακές προτάσεις στο νέο πακέτο REPOWER EU που αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Τετάρτη 18 Μαΐου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, σήμερα, καθώς και διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες άφησαν να εννοηθεί ότι είναι ακόμη δύσκολο να έχουμε ομοφωνία έως τη Δευτέρα 16 Μαΐου, ώστε να ανακοινωθεί η αποδοχή του 6ου πακέτου κυρώσεων και γίνονται προσπάθειες να υπάρξει η απαρίτητη συμφωνία πριν από το τέλος του μήνα. Εάν δεν καταστεί εφικτό, τότε η πρόταση θα είναι στο τραπέζι της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα γίνει στις 30 και 31 Μαΐου στις Βρυξέλλες, με θέμα την ενέργεια.

Σε περίπτωση αδυναμίας ομοφωνίας η Κομισιόν φαίρεται αποφασισμένη να προωθήσει το πακέτο των κυρώσεων ακόμη και χωρίς το εμπάργκο στο πετρέλαιο μέχρις ότου υπάρξει η απαραίτητη συμφωνία.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν διαφαίνεται κατ’αρχήν διαφωνία με την ουσία και το στόχο του εμπάργκο. Τα κράτη μέλη που αντιδρούν ζητούν διασφαλίσεις για επάρκεια, ασφάλεια και χαμηλό κόστος στις εναλλακτικές πηγές προμήθειας.

Απασχολούν τα μπλοκαρισμένα ουκρανικά πλοία στην Οδησσό

Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την απαγόρευσης απόπλου που έχουν επιβάλει οι Ρώσοι σε πλοία έμφορτα σιτηρών στο λιμάνι της Οδησσού, καθώς υπολογίζεται ότι σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο τόνοι σιτηρών και ηλιελαίου είναι μπλοκαρισμένα.

Με δεδομένο ότι η Ουκρανία εξάγει κατά μέσο όρο 6 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, οι Βρυξέλλες ανησυχούν για το εύρος της κρίσης που ενδέχεται να προκληθεί, τόσο στην αλυσίδα επισιτιστικής τροφοδοσίας όσο και στις ανατιμήσεις των παράγωγων προϊόντων που απευθύνται στη διατροφή ανθρώπων (αλεύρι) και ζώων (φλοιός σταριού).

Βίντεο ομιλίας (χωρίς μετάφραση):

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος