Μαρκ Μάιλι: «Πολύ δύσκολο» να εκτοπιστεί ο ρωσικός στρατός από την ουκρανική επικράτεια έως το τέλος του έτους

Array

Θα είναι «πολύ δύσκολο» να εκτοπιστεί ο ρωσικός στρατός από την ουκρανική επικράτεια μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία.

«Από στρατιωτική άποψη, εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από όλες τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μάιλι. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί. Αλλά θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο», τόνισε. Είναι επίσης πολύ πιθανό «οι Ουκρανοί να πραγματοποιήσουν μια σημαντική επίθεση (…) για να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη», πρόσθεσε ο στρατηγός. Αλλά αυτό «θα εξαρτηθεί από την παράδοση του εξοπλισμού και από την εκπαίδευση».

Οι ΗΠΑ αναμένουν μια αντεπίθεση από τα ουκρανικά στρατεύματα την άνοιξη, δήλωσε από την πλευρά του στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, τονίζοντας ότι εναπόκειται στους συμμάχους να βοηθήσουν το Κίεβο να προετοιμαστεί για αυτήν. Για την παράδοση των προμηθειών, «έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας από τώρα μέχρι την άνοιξη…μόλις ξεκινήσουν την επιχείρησή τους, την αντεπίθεσή τους», τόνισε. «Δεν είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να συγκεντρώσουμε τις κατάλληλες δυνατότητες», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρότρυναν την Ουκρανία να αναβάλει την έναρξη μιας μεγάλης επίθεσης εναντίον των ρωσικών δυνάμεων έως ότου ολοκληρωθεί η τελευταία προμήθεια αμερικανικού οπλισμού και η εκπαίδευση, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν στην απόφασή τους να μην παράσχουν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, εν μέσω μιας διαμάχης με τη Γερμανία για τα άρματα μάχης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε σήμερα τους Δυτικούς να επιταχύνουν τις παραδόσεις βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης. Ωστόσο, στο τέλος της συνάντησης στο Ράμσταϊν δεν ελήφθη καμία απόφαση για την επόμενη αποστολή αρμάτων μάχης Leopard γερμανικής κατασκευής, που ζητά επίμονα η Ουκρανία. Το θέμα «συζητήθηκε» αλλά «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση», δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους, ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Ωστόσο, ο προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι το Κίεβο θα λάβει τελικά από τη Δύση τη στρατιωτική βοήθεια που χρειάζεται για να νικήσει τη Ρωσία. «Ισχυροποιούμαστε. Και ό,τι δεν έχουμε ακόμη λάβει, θα το λάβουμε», έγραψε στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο Άντρι Γέρμακ, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος