Μάριο Ντράγκι: Ζήτησα από τον Πούτιν ειρήνη, είχα καλύτερη τύχη με τον Μπάιντεν

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σήμερα μετέβη για θεσμική επίσκεψη στην περιοχή της Βερόνα, στην Περιφέρεια του Βένετο.
Μιλώντας στο σχολείο Dante Alighieri στη Sommacampagna, ο Ντράγκι είπε πως “όσοι επιτίθενται χρησιμοποιώντας βία κάνουν πάντα λάθος. Η Ουκρανία προφυλάσσεται από τα χαστούκια που της δίνει η Ρωσία “αλλά από μικρό Κράτος μεγάλωσε” γιατί “βοηθήθηκε από φίλους, παλεύει, αμύνεται για έναν λόγο: την ελευθερία”. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην διπλωματική προσπάθεια που κατέβαλε ο ίδιος.
Συγκεκριμένα, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως στο κάθε του αίτημα προς τον Πρόεδρο Πούτιν, από την έκκληση για την ειρήνη έως και την κατάπαυση του πυρός και την συνομιλία με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, ο Ρώσος Πρόεδρος του απάντησε “Δεν είναι η (κατάλληλη) ώρα”. “Αντίθετα, είχα καλύτερη τύχη την επόμενη εβδομάδα που πήγα στην Ουάσιγκτον” είπε ο Ντράγκι.

“Μιλώντας με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, του είπα ότι ίσως μόνο από αυτόν θέλει να ακούσει μια λέξη ο Πούτιν. Και έτσι του ζήτησα να τηλεφωνήσει στον Πούτιν. Πρέπει να πω ότι η πρόταση είχε περισσότερη τύχη, γιατί την επόμενη μέρα όχι ο ίδιος, αλλά οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Αμερικής συνομίλησαν”. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως “οι Ρώσοι δεν είναι ένοχοι για αυτό που κάνει ο Πούτιν”.

Στο σημείο αυτό ο Ντράγκι πρόσθεσε πως εμείς οι Ιταλοί ζούμε αυτόν τον πόλεμο «ευτυχώς ως αντανάκλαση, από μακριά και αναρωτιέμαι τι μπορούμε να κάνουμε εκτός από το να βοηθήσεις έναν φίλο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιδιώξουμε την ειρήνη, να κάνουμε τους δυο τους να σταματήσουν να πυροβολούν και να αρχίσουν να μιλάνε” και τόνισε πως “θέλουμε η Μόσχα και το Κίεβο να μιλήσουν μεταξύ τους”.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης, άλλα σημαντικά αποσπάσματα της συνομιλίας του Πρωθυπουργού Ντράγκι με τους φοιτητές είναι τα ακόλουθα:

“Δεν με κάνει χαρούμενο που έχω μια σημαντική θέση. Με κάνει χαρούμενο που μπορώ να κάνω τα πράγματα που πρέπει να κάνω, να μπορώ να αλλάξω τα πράγματα προς το καλύτερο”.

«Δεν εκλέχθηκα (ως Πρωθυπουργός) αλλά προτάθηκα. Ο Πρόεδρος Mattarella με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε αν ένιωθα (στο ύψος της περίστασης). Είπα ναι. Σκέφτηκα τα πράγματα που έπρεπε να κάνω. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος: ο ιός κυκλοφορούσε παντού, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που πέθαιναν, η οικονομία πήγαινε άσχημα. Σκέφτηκα πως να τα αντιμετωπίσω”.

“Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη. Και αυτό είναι μέρος της σοβαρότητας. Η ηγεσία μιας χώρας σε μια δύσκολη στιγμή είναι ευθύνη. Αλλά ευθύνη είναι επίσης να ενεργείς, να κάνεις πράγματα”.

“Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η αρχή, η οργάνωση ενός δικτύου στην εθνική επικράτεια για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού. Επιλέξαμε ένα εξαιρετικό άτομο όπως ο Στρατηγός Figliuolo, αλλά αυτοί οι οποίοι στη συνέχεια υλοποίησαν την εκστρατεία εμβολιασμού ήταν οι τοπικές αρχές, οι Περιφερειάρχες, όπως ο κ. Zaia (Περιφερειάρχης του Βένετο), και πρέπει να τον ευχαριστήσετε για αυτό. Η συνεργασία είναι πολύ σημαντική”.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε τα ακόλουθα:

“Το ήξερα, ήμουν σίγουρος για αυτό, αλλά δεν ήθελα να το πιστέψω. Δεν φέρνεις 200.000 στρατιώτες σε πολεμικό εξοπλισμό στα σύνορα μιας χώρας αν δεν είναι να της επιτεθείς. Ήμουν σίγουρος ότι θα συνέβαινε γιατί δυστυχώς συνέβη και στο παρελθόν με τη Σοβιετική Ένωση. Την ίδια στιγμή δεν ήθελα να το πιστέψω. Μίλησα με τον Πούτιν μέχρι την τελευταία στιγμή και δώσαμε ραντεβού για να ξαναμιλήσουμε, αλλά εκείνος ξεκίνησε μια εισβολή. Είναι ένα τρομερό δράμα, ένα τρομακτικό λάθος που έκανε ο Πούτιν”.

“Οι Ιταλοί ήταν πολύ καλοί. Σχεδόν 120.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν και οι Ιταλικές οικογένειες άνοιξαν τα σπίτια τους. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν κάνει πολλά. Με συγκινεί αυτό που συμβαίνει στα σχολεία. Έφτασαν περίπου 4500 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι εγγράφηκαν όλοι (σε σχολεία). Οι δάσκαλοι ήταν καταπληκτικοί και τα παιδιά σαν εσάς ήταν πολύ φιλόξενα. Ο Ουκρανός Πρόεδρος μας ευχαριστεί πάντα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος