Μάριο Ντράγκι: Οι G7 θα στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Από τη G7 του Elmau, που ο Μάριο Ντράγκι όρισε ως πραγματική επιτυχία, ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε πως “οι χώρες μας επιβεβαίωσαν την πλήρη και μεγάλη συνοχή, τη μεγάλη ενότητα των απόψεων, ιδίως όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του”.

Σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της G7, ο Ντράγκι τόνισε πως οι κυρώσεις “είναι απαραίτητες για να φέρουμε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” και υπογράμμισε πως “δεν υπάρχει ειρήνη εάν η Ουκρανία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της”.
Αναφερόμενος στη συνομιλία με τον Ζελένσκι, ο οποίος “μας ζήτησε βοήθεια στη σύγκρουση και την ανοικοδόμηση”, ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως “οι σφαγές αμάχων συνεχίζονται και υπάρχει ανάγκη προστασίας του πληθυσμού”.

Όμως τις τελευταίες ημέρες “υπάρχει σταθερή πρόοδος από τους Ρώσους” και ο Ντράγκι αναφέρθηκε στο Ζελένσκι που είπε “ότι η αντεπίθεση θα πρέπει να ξεκινήσει και είναι βέβαιος ότι θα πετύχει”.
Ο Ντράγκι υπογράμμισε επίσης πως “οι G7 θα στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί” και πως οι χώρες που την αποτελούν είναι “έτοιμες να καταλάβουν διαπραγματευτικό χώρο, εάν υπάρχει”.

Μια από τις ουσιαστικά προσωπικές μάχες του Ντράγκι εν μέσω σύρραξης είναι κατά της επισιτιστικής κρίσης. Αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την εξαγωγή σιτηρών από τα Ουκρανικά λιμάνια, και ο Ντράγκι επικεντρώθηκε στις φράσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ (“είμαστε πλέον κοντά στη στιγμή της αλήθειας”) και στην ταχύτητα της απεμπλοκής της κατάστασης ώστε “να αποθηκευτεί η νέα σοδειά”.

Σχετικά με την ενδεχόμενη παρουσία του Ρώσου Προέδρου Πούτιν στη G20, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως “ο Ινδονήσιος Πρόεδρος το αποκλείει, ήταν κατηγορηματικός, δεν θα έρθει” αν και “μπορεί να παρέμβει εξ αποστάσεως (ψηφιακά), θα δούμε…”.

Σημαντική ήταν και η αναφορά στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία, κάτι που ο ίδιος ο Ντράγκι αναμένει, εφόσον οι χώρες “αναζητούν προστασία και επανεξοπλισμό” και τονίζοντας πως “τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε ο Πούτιν”.

Τέλος, διερωτώμενος για την διάρκεια του πολέμου, ο Μάριο Ντράγκι είπε πως “είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις”, ενώ επανέλαβε πως
η ενεργειακή απεξάρτηση της Ιταλίας από το ρωσικό φυσικό αέριο έπεσε από το 40% στο 25% σε σχέση με πέρυσι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος