Μάλι: Νέος κύκλος βίας με θύματα 20 αμάχους και έναν κυανόκρανο

Από επιθέσεις ενόπλων στο βόρειο τμήμα του Μάλι  σημειώθηκε νέα ανάφλεξη  βίας το Σάββατο  18/6, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον είκοσι άμαχοι κοντά στην πόλη Γκαό. Κυανόκρανος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκε στην Κιντάλ  καi η ασφάλεια στο κράτος συνεχώς, επιδεινώνεται.

Αξιωματικός της αστυνομίας στην Μπαμακό, «τη δολοφονία το Σάββατο περίπου είκοσι αμάχων στην Εμπάκ, 35 χιλιόμετρα βόρεια της Γκαό, και σε γειτονικές κοινότητες», κάνοντας λόγο για «ενέργεια που διαπράχθηκε από οπλισμένους εγκληματίες».

Η επίθεση αποδίδεται σε τζιχαντιστές από τις τοπικές αρχές  χωρίς ως τόσο  η πληροφορία αυτή να  επιβεβαιωθεί και από άλλη πηγή δ

Όμως στην αχανή περιοχή του Σαχέλ, οι επιθέσεις τζιχαντιστών που συνδέονται με το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στη Σαχάρα (ΙΚΣ) είναι ολοένα συχνότερες και το πεδίο δράσης τους μεγεθύνεται.

Οι ελάχιστες πληροφορίες που βγαίνουν από την απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη ζώνη κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς αμάχους και για χιλιάδες εκτοπισμένους τους τελευταίους μήνες στις περιφέρειες Μενακά, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, και στην Γκαό, δυτικότερα.

Αιρετός στην περιφέρεια Γκαό περιέγραψε χθες Κυριακή την «πολύ ανησυχητική κατάσταση στην κοινότητα Ανσαουάτζ»: πολλοί πολίτες έχουν τραπεί σε φυγή για να σωθούν από τις ωμότητες «τζιχαντιστών» σε χωριά.

«Μέρος της περιφέρειας Γκαό και της Μενακά» έχουν «καταληφθεί από τους τζιχαντιστές», συνέχισε. «Το κράτος πρέπει να κάνει κάτι».

Η περιοχή αυτή έχει μετατραπεί σε θέατρο βίαιων επιθέσεων από το ξέσπασμα της σύρραξης στο Μαλί το 2012, όταν ένοπλες οργανώσεις ανταρτών εξεγέρθηκαν εναντίον της Μπαμακό. Το 2015, υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης — η οποία παραμένει ανεφάρμοστη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος