Μαλί: Επίθεση αυτοκτονίας εναντίον στρατοπέδου, μία ημέρα έπειτα από μια διπλή φονική επίθεση

Στρατόπεδο στην Γκάο, στο βόρειο Μαλί, έγινε σήμερα 8/9 στόχος επίθεσης αυτοκτονίας, μία ημέρα μετά τη διπλή επίθεση που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές στην ίδια περιφέρεια, σκοτώνοντας τουλάχιστον 64 αμάχους και στρατιώτες.

Ο στρατός έκανε λόγο σε σύντομο μήνυμά του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μια «περίπλοκη» επίθεση που σημειώθηκε στην περιοχή του αεροδρομίου. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε απολογισμό και περιορίστηκε να πει ότι «σε εξέλιξη βρίσκονται η απάντηση και η εκτίμηση» των συνεπειών της επίθεσης.

Μέχρι στιγμής πολύ λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές για την επίθεση αυτή. Εργαζόμενος στο αεροδρόμιο δήλωσε ότι εξαπολύθηκε με δύο παγιδευμένα οχήματα, ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν πυρά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αεροδρόμιο έχει κλείσει.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται την ώρα που εδώ και αρκετές εβδομάδες ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις ασκούν πίεση στις αρχές στο βόρειο Μαλί, εγείροντας φόβους για έκρηξη βίας.

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι –49 άμαχοι και 15 στρατιώτες— σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις χθες.

Η μία είχε στόχο πλοίο που ταξίδευε στον ποταμό Νίγηρα και η δεύτερη βάση του στρατού στην Μπαμπά, στην περιφέρεια Γκάο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης που δεν διευκρινίζει πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε κάθε μία από τις επιθέσεις.

Την ευθύνη για την επίθεση στην Μπαμπά ανέλαβε η Ομάδα Στήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (GSIM ή Jnim σύμφωνα με το αραβικό της ακρωνύμιο), μια τζιχαντιστική οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Η απάντηση του στρατού επέτρεψε «να εξουδετερωθούν περίπου 50 τρομοκράτες», επεσήμανε η κυβέρνηση, η οποία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα.

Το πλοίο, που ανήκε στην εταιρεία Comanav του Μαλί, έγινε στόχος τουλάχιστον τριών ρουκετών στην περιοχή Γκούρμα- Ραρούς, μεταξύ του Τιμπουκτού και της Γκάο. Πολλοί επιβάτες έπεσαν στο νερό μόλις ακούστηκαν τα πρώτα πυρά, επεσήμανε στέλεχος της εταιρείας.

Το πλοίο αυτό μπορεί να μεταφέρει περίπου 300 επιβάτες, διευκρίνισε στέλεχος της Comanav, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι ενδέχεται να επέβαιναν σε αυτό χθες.

Αξιωματικός του στρατού που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι στο πλοίο επέβαιναν στρατιώτες ως φρουροί λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί στην περιοχή.

«Αποκλεισμός»

Πλοίο είχε γίνει στόχος επίθεσης με ρουκέτα και την 1η Σεπτεμβρίου στην περιοχή Μόπτι, πιο νότια, με αποτέλεσμα ένα 12χρονο παιδί να σκοτωθεί και δύο άλλοι άνθρωποι να τραυματιστούν.

Η GSIM ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ότι έχει «αποκλείσει» το Τιμπουκτού στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ασφάλειας γύρω από «την πόλη των 333 αγίων» που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (MINUSMA), υπό την πίεση της χούντας στο Μαλί να εγκαταλείψει τη χώρα, αποχώρησε από δύο στρατόπεδα κοντά στο Τιμπουκτού, το Μπερ και το Γκουντάμ, τα οποία παραδόθηκαν στον στρατό της χώρας. Έκτοτε έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των τζιχαντιστών, αλλά και με τους πρώην αντάρτες Τουαρέγκ.

Το Τιμπουκτού είναι μία από τις μεγάλες πόλεις του βόρειου Μαλί που κατέλαβαν οι Τουαρέγκ και στη συνέχεια τζιχαντιστές μετά την έναρξη της εξέγερσης του 2012. Οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και του Μαλί την ανακατέλαβαν το 2013.

Οι Τουαρέγκ υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με τις αρχές του Μαλί το 2015, όμως οι τζιχαντιστές συνέχισαν τις εχθροπραξίες. Η βία εξαπλώθηκε προς το κέντρο της χώρας και στη συνέχεια στην Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα. Από το 2020 έχουν καταλάβει την εξουσία στις τρεις αυτές χώρες στρατιωτικές χούντες, επικαλούμενες την κρίση ασφαλείας.

Η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Μαλί εγείρει ανησυχίες για την επιβίωση της συμφωνίας του 2015 και για το ενδεχόμενο επανάληψης των εχθροπραξιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος