Malak Abo: O Σύρος πρόσφυγας που πήρε μαζί του ο Ποντίφικας από τη Μόρια το 2016 (video)

Το αποστολικό ταξίδι του Ποντίφικα Φραγκίσκου στην Ελλάδα είναι προ των πυλών, και είναι το δεύτερο από την αρχή της θητείας του.

Την πρώτη φορά, στις 16 Απριλίου του 2016, ο Πάπα Bergoglio μετέβη στο νησί της Λέσβου για να επισκεφθεί μετανάστες και πρόσφυγες. Μάλιστα τότε είχε προκαλέσει εντύπωση η χειρονομία του να πάρει μαζί του στο αεροπλάνο 12 πρόσφυγες Χριστιανούς και Μουσουλμάνους που ήταν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Μόρια.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο 33χρονος χριστιανός Σύρος πρόσφυγας Malak Abo, ο οποίος είχε φτάσει στη Λέσβο διασχίζοντας την Ανατολική Μεσόγειο, σε αντίξοες συνθήκες και πληρώνοντας διακινητές πουλώντας το οικογενειακό σπίτι. Ο Abo σπούδαζε νομικά στη Χασάκα της Συρίας όταν ξεκίνησε ο πόλεμος το 2011. Μέρος της οικογένειάς του έφτασε στη Γερμανία, αλλά αυτός έμεινε μπλοκαρισμένος στη Μόρια.

Ενώ ήταν στη Μόρια, μια μέρα, η είδηση ​​της εκκρεμούς επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου διαδόθηκε ανάμεσα στους πρόσφυγες. Έτσι ο Abo δήλωσε συμμετοχή με την βοήθεια ενός εκπροσώπου της γνωστής θρησκευτικής κοινότητας του Sant’Egidio της Ρώμης, που διοργάνωνε το ταξίδι, και προς μεγάλη του έκπληξη, επιλέχθηκε να πάει με τον Πάπα.

Ο Abo γνωρίζει πως είναι τυχερός. «Ήταν σαν δώρο» λέει σήμερα. Σήμερα ο Abo εργάζεται στο Sant’Egidio, αλλά θυμάται τι πέρασε και μάλιστα δεν κρύβει την ανησυχία του για τους άλλους μετανάστες που προσπαθούν ακόμα να κάνουν το ταξίδι, όπως και αυτούς που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας ή για όσους προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ευρώπη.

«Κάθε χώρα κλείνει τα σύνορά της. Κανείς δεν θέλει άλλους ανθρώπους και έτσι οι μετανάστες είναι παγιδευμένοι και δίχως επιλογή» δηλώνει.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος