Μακρόν: Κατηγορεί τη Ρωσία για συμπεριφορά «αρπακτικού» στην Αφρική

Array

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι τροφοδοτεί την αντιγαλλική προπαγάνδα στην Αφρική προκειμένου να εξυπηρετήσει φιλοδοξίες “αρπακτικού” σε αφρικανικές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπου η Γαλλία έχει υποστεί στρατιωτική υποχώρηση και μια ευρύτερη απώλεια επιρροής τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας στο περιθώριο μιας Συνόδου κορυφής των γαλλόφωνων χωρών στην Τυνησία, ο Μακρόν κλήθηκε να απαντήσει σε επικριτές που υποστηρίζουν πως η Γαλλία εκμεταλλεύεται ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς στις πρώην αποικίες της προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.

«Αυτή η αντίληψη τροφοδοτείται από άλλους, είναι ένα πολιτικό σχέδιο», απάντησε ο Μακρόν σε μια συνέντευξη στο TV5 Monde.

«Δεν είμαι βλάκας, πολλοί που ασκούν επιρροή (influencers), που μιλούν στις εκπομπές σας μερικές φορές, πληρώνονται από τους Ρώσους. Τους ξέρουμε», τόνισε.

«Ένας αριθμός δυνάμεων, που θέλουν να εξαπλώσουν την επιρροή τους στην Αφρική, το κάνουν αυτό για να πλήξουν τη Γαλλία, να πλήξουν τη γλώσσα της, να σπείρουν αμφιβολίες, αλλά πάνω απ΄όλα για να επιδιώξουν συγκεκριμένα συμφέροντα», προσέθεσε στη συνέχεια.

Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής, έχει μακρόχρονους στρατιωτικούς δεσμούς σε όλη τη γαλλόφωνη Αφρική και γαλλικά στρατεύματα στάθμευαν στο Μαλί για μια δεκαετία στο πλαίσιο μιας επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας.

Επικριτές χαρακτηρίζουν την επιχείρηση της Γαλλίας αποτυχία και την κατηγορούν ότι αποσταθεροποίησε περαιτέρω την περιοχή.

Η Γαλλία συναγωνίζεται επίσης για επιρροή με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη του ιδιωτικού στρατιωτικού εργολαβικού Ομίλου Βάγκνερ (Wagner Group) σε αρκετές χώρες, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Μαλί περιλαμβανομένων.

Το Παρίσι αναγκάστηκε να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Μαλί μετά την κατάληψη της εξουσίας στην αφρικανική χώρα από τους στρατιωτικούς με πραξικόπημα το 2020 εν μέσω κατάρρευσης των σχέσεων. Οι στρατιωτικοί ηγέτες προσκάλεσαν στη συνέχεια τη Βάγκνερ να βοηθήσει με μια δεκαετή μάχη εναντίον ισλαμιστών μαχητών και διέκοψαν τις σχέσεις με τη Γαλλία.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, λέει πως η Βάγκνερ δεν εκπροσωπεί το ρωσικό κράτος ούτε πληρώνεται από αυτό. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις στη Βάγκνερ, κατηγορώντας την ότι διενεργεί μυστικές επιχειρήσεις για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.

Πέρυσι, έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές και τοπικά στρατεύματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έθεσαν στο στόχαστρο αμάχους ασκώντας υπερβολική βία, διενεργώντας τυφλές δολοφονίες, καταλαμβάνοντας σχολεία και λεηλατώντας σε μεγάλη κλίμακα.

Το Κρεμλίνο λέει ότι είναι ψέμα πως Ρώσοι εκπαιδευτές έχουν λάβει μέρος σε δολοφονίες ή ληστείες στην πλούσια σε χρυσό και διαμάντια χώρα των 4,7 εκατ. κατοίκων.

Σήμερα, ο Μακρόν χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ρωσίας «αρπακτική».

«Κοιτάξτε μόνο τι συμβαίνει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ή αλλού για να δείτε πως το ρωσικό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί, όταν η Γαλλία ωθείται στην άκρη, είναι ένα σχέδιο αρπαγής», είπε ο Μακρόν.

«Γίνεται με τη συνέργεια μιας ρωσικής στρατιωτικής χούντας», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος